Stanari: EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja obuhvata površinu od oko 893,71 ha

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je ekološku dozvolu za površinski  kop za eksploataciju uglja na lokaciji Ostružnja u Opštini Stanari, izvještava Indikator.ba. kompaniji EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari, izvještava Indikator.ba.

Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja nalazi se u neposrednoj blizini pruge i magistralnog puta Doboj – Prnjavor, a obuhvata  površinu od oko 893,71 ha.

Najveći dio ovog prostora (876,15 ha), planiran je za razvoj intenzivnih rudarskih aktivnosti, koje se odnose na otvaranje i razvoj površinskog kopa Ostružnja sa pratećim objektima i površinama. Ostale površine u obuhvatu 17,56 ha su predviđene za planirani koridor za trakaste transportere, saobraćajnice za transport uglja i otkrivke i kretanje rudarskih
vozila i mehanizacije i dr.

Studija izvodljivosti za razvoj rudnika lignita Stanari, koju je uradila kompanija C&E Consulting and Engineering na zahtjev kompanije EFT Group,  fokusirana je na plan da se iskopa 3,2 miliona tona lignita.
U važećem Regulacionom planu eksploatacionih polja EFT Rudnik i Termoelektrana „Stanari“ iz 2021. godine, u segmentu koji se odnosi na sjeverni dio prostora, po završetku eksploatacije uglja na površinskim kopovima Raškovac, Kop 1, Kop 2 i Kop 3, planiran je nastavak rudarenja otvaranjem novog površinskog kopa Ostružnja kao i izgradnja transportnog sistema za prevoz otkrivke, koji će povezivati novi kop Ostružnja sa sjevernim dijelom stanarskog ugljenog basena.

Završetkom eksploatacije uglja sjevernog dijela stanarskog basena, eksploatacija uglja će se u potpunosti prebaciti na južni dio basena gdje će se otvoriti površinski kop Ostružnja. Istražnim radovima urađenim 2019. i 2020. godine (izbušeno 114 bušotina, ukupna dužina bušenja 7249 m) potvrđene su i uvećane rezerve uglja na ovom području što je omogućilo određene korekcije granica kopa Ostružnja na sjevernoj, sjeveroistočnoj i južnoj strani ležišta. Istražnim radovima izvedenim 2020. godine izbušene su 23 bušotine ukupne dužine 1409 m čime su se stekli uslovi za prekategorizaciju rezervi u A i B kategoriju na više od 60% ležišta Ostružnja.

Kompanija EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari, u vlasništvu Vuka Hamovića,  godinama je najveći bosanskohercegovački izvoznik struje, a termoelektrana izgrađena 2016. jedina je privatna termoleketrana u Bosni i Hercegovini, prenosi Indikator.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.