ŠTA AKO PROĐE ROK OD 60 DANA? Medicinari zabrinuti za zdravstveno osiguranje i ovjeru knjižica

PRIJE par godina bili smo heroji, a sada ne možemo liječiti svoje kolege. Poruka je to medicinara na apsurdnu situaciju u kojoj su se našli zdravstveni radnici u Srpskoj.

Oni su, naime, kao i mnogi zaposleni, nakon ukidanja vanredne situacije u RS ostali bez zdravstvenog osiguranja jer im nisu redovno uplaćivani doprinosi.

Nakon što su problemi isplivali na površinu, Vlada RS je ostavila rok od 60 dana, tačnije do 31. jula, poslodavcima da izmire doprinose, a građanima će do tada biti obezbijeđena zdravstvena zaštita. Međutim, radnici postavljaju pitanje – šta poslije toga.

Upravo su javne bolnice među najvećim dužnicima za poreze i doprinose u Srpskoj.

– Imamo samo rok od 60 dana, ne vjerujem da će ijedna ustanova moći da izmiri dug. Ta saga će se vjerovatno protezati do sljedeće godine – smatra predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, Mirko Šerbedžija.

Pitanje je, kaže, i šta će biti sa kolegama koje su morale da plaćaju participaciju i preglede u vrijeme kada nisu bili osigurani. Ko će da im refundira ta sredstva?

Dugovi javnih zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose sežu i 10 godina unazad.

Prema podacima iz marta, na prva četiri mjesta nalaze se Univerzitetski klinički centar RS sa dugom od 50,3 miliona KM, Bolnica Istočno Sarajevo – 43,8 miliona KM, Bolnica „Sveti apostol Luka“ iz Doboja – 29,3 miliona KM, Univerzitetska bolnica Foča – 16,4 miliona KM.

– Za radnike koji nisu imali osiguranje mi smo kao sindikat reagovali prema bolnicama, koje su na neki način uspijevale davati potvrde o uplaćenim doprinosima za te ljude koji su trebali da se liječe i tako smo rješavali. Ali, od 2019. su počeli redovno sa uplatom doprinosa i nismo imali problema sa osiguranjem, sve do ovog sada kada je ukinuta vanredna situacija – priča Šerbdežija.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine podsjećaju da su još ranije tužili direktore dvadesetak ustanova koji nisu uplaćivali doprinose.

– Međutim, od Tužilaštva smo dobili odgovor da je naša tužba neosnovana!? Koga mi sada da tužimo, te tužioce, ministarstvo, Fond, koga – upitao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Jovica Mišić.

Tokom vanredne situacije u RS, više od tri godine Fond zdravstvenog osiguranja RS finansirao je zdravstvene usluge za sve građane. Iz FZO RS u petak su ponovo pozvali poslodavce da iskoriste prelazni rok i izmire doprinose za svoje radnike.

Iz UKC RS nedavno su saopštili da od marta 2017. godine redovno isplaćuju poreze i doprinose. Kako kažu, dug datira iz perioda od 1. avgusta 2012. godine do 28. februara 2017. godine, a tvrde da će se riješiti u narednom periodu dogovorom osnivača, Vlade Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Iz Bolnice “Srbija” su za BHT rekli kako njihov dug datira iz perioda od 2011. do 2019. godine, te da od tada redovno izmiruju obaveze prema zaposlenim i svim fondovima, piše „Srpskainfo“, penose Novosti.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.