Srbe u Federaciji i nakon rata “oslobađaju” od imovine

Ljuban Ilić treću deceniju uzalud traži da mu se obnovi kuća u Smolući gdje je u ratu porušeno 960 srpskih domaćinstava i upozorava da zloupotrebama u Federaciji BiH /FBiH/ Srbe i danas “oslobađaju” od imovine.

Kad god dođem na imanje nađem tuđine koji sijeku moju šumu, kažu mi: Mi smo ovo oslobodili, ovo je naše, a ja pitam od koga su oslobađali moju zemlju”, svjedoči Ilić koji je večeras u Bijeljini prisustvovao tribini o zaštiti imovine Srba u Tuzlanskom kantonu.

On je naveo da oni koji bezvlasno koriste imanja prate Srbe kada dolaze u FBiH, pa ako oberu svoju šljivu ili drugu voćku, naredni put kada dođu zateknu samo posječena stabla.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je novinarima da je na skupu u Bijeljini bilo riječi o zaštiti imovinskih prava Srba u Tuzlanskom kantonu, gdje je do rata živjelo 83.000 Srba.

“U FBiH se provodi postupak harmonizacije zemljišnih knjiga i katastara i u tom postupku Srbi ne učestuju zato što ih nema više u Tuzlanskom kantonu. Moramo Srbe animirati da učestvuju u ovom procesu i da istovremeno provode ostavinske postupke, jer smo utvrdili da se većina zemlje u Tuzlanskom kantonu i dalje vodi na mrtvim ljudima”, naveo je Radanović.

On kaže da prvenstveno treba štititi katastarska prava, jer su Srbi u cijeloj FBiH, pa i u Tuzlanskom kantonu, bili katastarski nosioci posjeda i faktički imaju zemlju, ali je problem gruntovnica gdje je zemlja još upisana na recidivima socijalizma, na zemljoradničke zadruge, kao opštenarodna imovina, bivša preduzeća, čak i na NDH i ostatke iz Austrougarske vlasti, kao što su srezovi.

“Postoje zloupotrebe na osnovu kojih Srbi ostaju bez imovine u FBiH. Imali smo slučajeve u Bosanskoj Krupi, Mostaru, najviše u sarajevskoj opštini Ilijaš, u Tuzlanskom kantonu naročito tamo gdje je šumski pojas, u lukavačkoj opštini, na Ozrenu je to veliki problem”, istakao je Radanović.

Prema njegovim riječima, Srbi mogu ostati bez imovine na osnovu održaja ukoliko ne posjećuju zemljište, ako ga drugi obrađuje ili 10-20 godina koristi nekretninu bez da vlasnik upozorava na to nezakonito korištenje.

“Srbi treba da dođu do naše kancelarije i pomoći ćemo da se njihova imovina spasi”, poručio je Radanović, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.