SOLARNI PANELI ZA 50.000 KUĆA: U Srpskoj počinje registracija za veliki projekat Elektroprivrede

OD danas svi zainteresovani građani Republike Srpske  mogu da se prijave na konkurs za program energetske održivosti domaćinstava i privrede, a u okviru kojeg će biti odabrano 50.000 domaćinstava za instalaciju solarnih panela.

Paneli će im umanjiti račune za struju i omogućiti da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti, pojasnio je Luka Petrović genralni direktor „Elektroprivrede RS“ i dodao da je vrednost projekta, čiji je nosilac ERS,  oko 500 miliona maraka.

Kao prednost programa, Petrović je naveo to da domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje, narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za električnu energiju kakav sada plaćaju, a deset godina će plaćati otplatu dela vrednosti ovog fotonaponskog postrojenja, nakon čega ono prelazi u vlasništvo građanina.

– Ako ste imali račun 70 KM u poslednjih 12 meseci vaš račun u narednih 10 godina za otplatu tog postrojenja će biti 63 KM puta 120 rata, pojasnio je Petrović.

Petrović je istakao da će 50.000 domaćinstava, od 580.000 koliko u RS ima brojilo, aplicirati za ovaj program u kancelarijama za snabdevanje električnom energijom i punktovima u elektrodistributivnim preduzećima širom Srpske.

– Za apliciranje je potrebno doneti par dokumenata – uverenje o kućnoj listi, potvrda o primanjima svagog člana, potvda o nezaposlenosti ili potvrdu da je osoba penzioner, kopija građevinske dozvole za objekat jer se na osnovu nje dobija priključak za struju. Biće uzeta u obzir i prosečna potrošnja električe enegije u prethodnih 12 meseci, naglasio je Petrović.

Prijave će se, kaže, kompjuterski bodovati, a cilj je da se izaberu domaćinstva koja imaju najniža primanja po članu domaćinstva,  istakao je Petrović.

– Kroz ovaj program će domaćinstvo moći trošiti 20 odsto više energije nego što je pre trošilo, a višak energije će biti distribuisan u elektrodistributivnu mrežu – rekao je Petrović i izrazio najavio da bi prva fotonaponska postrojenja u domaćinstvima mogla biti instalisana već krajem godine.

Inače deset trebinjskih korisnika, dobilo je već solarne panele besplatno, u okviru probnog – pilot projekta, a instalirana snaga solarnih panela u sklopu projekta iznosiće oko 250 megavata.

– Solarni panel proizvodi električnu energiju za potrebe domaćinstva kroz svoj fotonaponski sistem. Energiju troši u momentu kada mu je neophodna, a višak plasira u distributivnu mrežu za neke buduće periode, pojašvanja  Sanja Rikalo, direktorka Direkcije za operativne poslove distributivnog sistema ERS.

Prema rečima Petra Đokića, ministra energetike RS, na ovaj način elektroprivreda će ostvariti viškove energije i moći ih plasirati na spoljno tržište, po višim cenama.

– Mi bismo na godišnjem nivou, kada izgradimo mala solarna postrojenja na stambenim objektima, dodatno elektroprivredi donosili 46 miliona evra, pojasnio je ministar Đokić i dodao da će sredstva biti usmerena za razvoj „Elektroprivrede RS“ i druge infrastrukturne projekte, od značaja za građane i RS, pišu vecernjenovosti.ba.

Javni poziv OVDJE.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.