Sberbank se povlači iz Evrope zbog geopolitičkih razloga

Ruska Sberbank namjerava smanjiti prisutnost na evropskom bankarskom tržištu za godinu ili dvije zbog pogoršanja geopolitičkih uslovaa.

To je u razgovoru za rusku novinsku agenciju TASS izjavio Lev Hasis, prvi zamjenik predsjednika uprave najveće ruske banke koja je također prisutna na bosanskohercegovačkom tržištu kroz poslovnice sa sjedištima u Banjoj Luci i Sarajevu.

– Već smo napustili Tursku. Već smo rekli da razmatramo načine kako smanjiti svoju prisutnost u Evropi. Mislim na period od jedne, dvije godine, rekao je Hasis na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Sberbank je prisutan u Evropi s bankarskom grupom Sberbank Evrope Group koja ima sjedište u Beču i u njenom je stopostotnom vlasništvu. Sberbank Evrope posluje na osam evropskih tržišta – u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.

Prema podacima s kraja 2019. ima više od 3.900 zaposlenih i oko 740.000 kupaca.

Sberbank Evrope postao je dio bankarske grupe Sberbank 2012. godine, kada je najveća banka u Rusiji i jedna od vodećih finansijskih institucija na svijetu s više od 96 miliona klijenata u 20 zemalja kupila austrijsku bankarsku grupu Volksbank.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.