RS i FBiH: Evo kolika će biti poskupljenja struje

Privrednici Srpske se izborili protiv enormnog poskupljenja struje

Vlada Republike Srpske prihvatila je zahtjev Privredne komore RS da se svim privrednicima cijena električne energije spusti na 53 evra po megavat-času, saopšteno je iz Komore.

Trgovina, poljoprivreda, ugostiteljstvo, rudarstvo i još par djelatnosti su imali cijenu od 65 do 92 evra po megavat-času.

„Nakon svih preduzetih aktivnosti Privredne komore Republike Srpske prema Vladi Srpske i Elektroprivrede RS i sastanka koji je održan sa predstavnicima Elektroprivrede  na kojem su prisuatvovali predstavnici privrednih društava Tropik maloprodaja, Frukta trejd, Leburić komerc i Sloboprom, postignut je dogovor i Vlada je prihvatila sugestiju i prijedloge Privredne komore Republike Srpske“, rečeno je u Privrednoj komori RS.

Oni su najavili da će se cijena električne energije za trgovce i ugostitelj izjednačiti sa ostalim potrošacima, odnosno biće na nivou 53 evra po magavat-času.

Ugovori i obavještenja koja su u međuvremenu stigla privrednicima biće stavljena van snage, a nove ugovore po dogovorenoj cijeni od 53 evra biće dostavljeni početkom 2022. godine, navode nezavisne.com.


Parlament FBiH ograničio poskupljenje struje

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donesen je Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH kojim se ograničava poskupljenje struje na maksimalno 20 posto.

Iako je prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio ranije, a jučer i Dom naroda, nije dosad mogao stupiti na snagu bez usaglašavanja jer je juče u Domu naroda odobren sa dodatnim amandmanom. Zbog toga se Predstavnički dom morao sastati ponovo i učinio je to sinoć prihvativši takođe navedeni amandman, odnosno usaglasivši konačni tekst zakona.

Taj amandman nalaže da federalna vlada mora intervenisati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijedlog u prvobitnom tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Uslovi za objavljivanje stekli su se usaglašavanjem teksta ovog zakona na sinoćnoj vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a prihvaćeni amandman u Domu naroda, koji je napravio razliku u tekstovima, predložili su juče delegati Elmedin Konaković i Aner Žuljević.

Sinoć je u Predstavničkom domu je uz Zakon usvojen i zaključak da federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim parlament.

Predlagan je i zaključak da Vlada osigura u budžetu FBiH za 2022. novac za podršku za dva elektroprivredna preduzeća u FBiH ako Zakon s usvojenim amandmanom proizvede kod njih gubitke, ali zastupnici nisu dali većinu glasova za taj prijedlog.

Zakon može stupiti na snagu po objavi u „Službenim novinama“, pišu akta.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.