Proslava MALE MATURE od 5 do 50 maraka: Oko 9.800 đaka oprašta se od osnovne škole

Način proslave male mature razlikovaće se od škole do škole, raspon plaćanja po djetetu je od 5 pa do čak 50 KM, dok su neke škole odlučile da ništa i ne organizuju!

Po Zakonu o osnovnom obrazovanju, proslava male mature može da se organizuje isključivo u školskim prostorijama. Postoji izuzetak za škole koje nemaju uslove za to, odnosno nemaju adekvatan prostor. Takve osnovne škole mogu da organizuju proslavu u kulturno-sportskim objektima u dogovoru sa jedinicima lokalne samouprave.

Tako u Trebinju sve tri osnovne škole organizuju proslavu u Domu mladih.

Program proslave

– Proslava će biti početkom juna u skladu sa zakonom i po pravilniku koji imamo. Nijedna od tri škole nema uslove za proslavu u svojim objektima i tako se radi godinama, a osnivač Doma mladih je Grad Trebinje – objašnjava za Srpskainfo Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

Nadaždin, koji je direktor Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” Trebinje, kaže da djeca plaćaju ulaz od 5 KM u Dom mladih u kojem im je obezbijeđena muzika.

– To je simbolično za zakup prostora i muziku. Djeca naruče sokove i eventualno pice. Okupljaju se u 19 časova, prošetaju do Doma mladih i tamo budu od 20 časova do ponoći. Po njih dolaze roditelji, objekat ima svoje obezbjeđenje i bude zaključan iz bezbjednosnih razloga – kaže Nadaždin i tvrdi da u objektu nema konzumacije alkohola.

U Banjaluci, kao najvećem gradu Republike Srpske i s najvećim brojem škola, situacija sa proslavom male mature je šarolika.

Pojedine škole bez proslave

Tako Osnovna škola „Sveti Sava“, jedna od najvećih u Banjaluci, ove godine uopšte neće organizovati proslavu za svršene osnovce.

– Imali smo proslavu prošle godine u holu. Bila je velika vrućina, otvarali su se prozori i zaista je teško paziti na bezbjednost toliko đaka. Mi imamo oko 150 maturanata. Zato smo ove godine donijeli odluku da ne bude proslave – kaže za Srpskainfo Miroslav Popržen, direktor ove škole.

Popržen je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije. Kaže da svaka škola o proslavi maturske večeri samostalno odlučuje, u skladu s mogućnostima.

Tako, recimo, neke škole koje nemaju uslove organizuju proslavu u restoranu srednje Ugostiteljske škole. Kako saznajemo, cijena je oko 30 KM.

Ponuda

Jedna od škola koja ima uslove za organizaciju proslave mature u svom holu jeste OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“. Roditelji su dobili ponudu po kojoj bi trebalo platiti 50 KM po djetetu!

– To nije obavezno. Radi se o ponudi koju smo dobili od jednog svadbenog salona. Oni bi u školski hol donijeli stolove i stolice, sokove i hranu. Njihova je usluga, muzika i obezbjeđenje. Proslava bi trajala od 20 časova do ponoći – kaže direktorka ove škole Tatjana Vilendečić.

Na pitanje da li je roditeljima ponuđen još neki izbor, ona kaže kako je i ova ponuda stvar izbora.

– Ja nemam stolova i stolica. Ko će da kontroliše djecu? To nije obavezno, samo je ponuda. Ne mogu da iskontrolišem sve to, ovo je škola od 5.400 kvadrata, a ponuda podrazumijeva i obezbjeđenje za vrijeme proslave – dodaje Vilendečićeva.

Cvijeće za učiteljice

Njene kolege u Doboju imaju drugačiji pristup u organizaciji proslave male mature.

– Organizujemo proslavu u školi. U holu škole imaju grickalice, muzika, sokići, voda, a zabava traje od 18 do 23 časa, kada po djecu dolaze roditelji. Škola će biti zaključana, ne može niko da izađe iz objekta i da uđe. Imamo obezbjeđenje. Imali smo praksu da organizujemo na našem igralištu na otvorenom, ali zbog mjera bezbjednosti ove godine nismo ni razmišljali o tome – objašnjava Ljubiša Blagojević, direktor OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ Doboj.

Djeca će da plate od 12 do 15 KM, kako tvrdi Blagojević, u zavisnosti od svih troškova. A troškovi su grickalice, sokići, cvijeće za učiteljice koje su ih ranije učile, te DJ.

– Nije to nivo kao mature u srednjim školama, to je više simbolično obilježavanje završetka njihovog devetogodišnjeg školovanja. Otprilike tako funkcioniše u svim školama regije Doboj – kaže Blagojević.

Učenici devetih razreda u Republici Srpskoj nastavu završavaju naredne sedmice. Po zvaničnim podacima, u deveti razred ove školske godine upisana su 9.786 đaka.

KAKO JE U SEMBERIJI?

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare, kaže da će u ovoj regiji svaka škola donijeti odluku o organizaciji proslave male mature s predstavnicima roditelja.

– Moja škola će organizovati proslavu u školskim prostorijama, kako je to i definisano zakonski. Jedino ako nemaju uslove u svojim prostorijama, onda škola u saradnji s jedinicama lokalne zajednice može da organizuje proslavu maturske večeri, recimo, u centrima za kulturu. U mojoj školi je roditeljima i djeci ponuđeno da se organizuje disko veče, da se pripremi hol škole sa muzikom i DJ, da sa angažuje agencija za obezbjeđenje lica i objekata i da se naruči ketering sa hranom i pićem. Cijena zavisi od broja djece. Ako bi svi bili zainteresovani, onda je to 30 KM po djetetu. Proslava je predviđena od 19 do 24 časa – navodi Račanović.

Izvor: srpskainfo.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.