Prilika na Medicinskom fakultetu – Kodirajte DNK i spriječite nasljedne bolesti

Studenti i profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli dobii su novu priliku za izučavanje biotehnologije, zahvaljujući saradnji sa jednom od najinovativijih kompanija registrovanoj u Sjedinjenim američkim državama, Evropi i Kini. Izvršni direktor ove kompanije, rođeni Tuzlak Mirza Cifrić održao je danas na Medicinskom fakultetu predavanje kako bi zainteresovao studente i profesore za naučnoistraživački rad u tom naučnom polju.

piše Azra Mešić

Reprogramiranje životinjiskih i ljudskih ćelija u cilju smanjenja ili potpunog isključivanja mogućnosti za genetska oboljenja posao je kojim se bavi injženjer Mirza Cifrić, suosnivač i izvršni direktor jedne od najinovativnijih MIT Tech Review kompanija u svijetu.

– Ljudska ćelija se sada tretira kao hardver, a DNK kao softver, a vi imate mogućnost da pravite aplikacije. Npr. uzmemo jednu ćeliju, promijenimo DNK. Vratimo ga ponovo u ćeliju i ona se boota kao novi operativni sistem i uspostavlja neku drugu mogućnost, kaže za RTVTK Mirza Cifrić, direktor kompanije Veritas Genetics.

Primjerima koje je prezentirao na Medicinskom fakultetu Cifrić želi zainteresovati studente za tumačenje ljudskog genoma i pokrenuti globalni pokret dostupnosti genomskih informacija sa infrastrukturom.

– Genetske analize su nešto što nam može pomoći da bolje sagledamo sebe, da otkrijemo i analiziramo neke personalizirane terapije koje ćemo dobivati u skladu s našim genetskim kodom, kaže profesorica Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Injženjeri i stručnjaci medicinske struke iz Bosne i Hercegovine moći će iskoristiti kapacitete kompanije Veritas Genetics i ponuditi svoje ideje na tržištu programiranja genetskog materijala.

– Veritas Genetics već ima jednu laboratoriju u Domu zdravlja u Tuzli, ali to je bio samo inicijalni potez da mi damo priliku našem čovjeku da edukuje studente naše ovdje, u Americi i zemljama članicama EU, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar za zdravstvo u Tuzlanskom kantonu.

Procjenjuje se da će DNK revolucija koju predvodi upravo Mirza Cifrić sa svojim timom omogućiti da se kodiraju aplikacije koje će, ne samo moći izliječiti nasljedne bolesti poput cistične fibroze, nego i omogućiti reprogramirane ćelija životnjskih organa u namjeri da ih se transplantira na ljude.

Izvor: rtvtk.ba   Autor: Azra Mešić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.