Premijer Novalić održao radni sastanak s delegacijom Vlade TK; U fokusu razgovora bila putna komunikacija Tuzla – Doboj

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u petak je održan sastanak sa delegacijom Tuzlanskog kantona, koju je predvodio kantonalni premijer Irfan Halilagić. U fokusu razgovora bila je putna komunikacija Tuzla – Doboj, trasa koja prolazi kroz općine Lukavac, Gračanica i Doboj Istok. Riječ je o “žili kucavici” ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH. Također, razgovaralo se i o regulaciji korita rijeke Spreče.

Ovom prilikom, predstavnici Tuzlanskog kanton upoznali su premijera Novalića sa potrebom što skorijeg razvoja i jačanja cestovne komunikacije unutar Tuzlanskog kantona, te problematikom sa kojom se susreću na terenu. To se prije svega odnosi na neriješene imovinsko-pravne odnose u sprečanskoj dolini, kao i na poteškoće u procesu dobijanja saglasnosti za regulaciju korita rijeke Spreče, koje se proteže i na područje drugog entiteta.

Zaključeno je da je neophodno u što kraćem roku uraditi elaborat potencijalne trase ceste i novog vodotoka rijeke Spreče, kao osnovu za početak izrade glavnog projekta.-Nedostatak gradnje u BiH je posljedica nedostatka projekata, a ne novca. U fokusu svjetskih i evropskih institucija i fondova su vodni projekti. Izdvajaju se velika sredstva za zaštitu okoliša, kao i za zaštitu vode i od voda. No, prvo moramo imati projekat, kazao je premijer Novalić.

Dogovoreno je i da će naredni sastanak biti održan iduće sedmice u Tuzlanskom kantonu na operativno-tehničkom nivou, kojem će prisustvovati predstavnici svih nadležnih institucija, a na kojem će biti utvrđene detaljne smjernice sa konkretnim zadacima i rokovima za početak realizacije ovaj projekta.

Današnjem sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić, izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste Federacije BiH Nijaz Hadžikadunić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević, direktor Direkcije regionanih cesta Tuzlanskog kantona Zijad Omerčić, načelnici Općina Lukavac i Doboj Istok Edin Delić i Kemal Bratić, kao i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Izvor: rtvtk.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.