Poziv da se usvoje izmjene zakona o PDV-u

Unija poslodavaca Republike Srpske i Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH /FBiH/ pozvali su poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na sjednici u ponedjeljak, 24. jula, prihvate predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u BiH, prema kojima bi se PDV plaćao posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. kao do sada.

Poslodavci ističu da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, te da novčano kažnjavaju poreskog obveznika ako ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku.

Iz Unije poslodavaca Republike Srpske ističu da bi predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u BiH znatno olakšale poslovanje kompanija.

Izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM, čime bi se u značajnoj mjeri pojednostavilo i olakšalo poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH.

Iz federalnog Udruženja poslodavaca podsjećaju da su na prethodnoj sjednici ovog doma poslanici izglasali razmatranje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u BiH po skraćenom postupku što znači da se tokom njihovog razmatranja amandmani mogu ulagati samo na predložene izmjene i dopune.

Osim izmjena Zakona o PDV-u koji će se naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, poslodavci traže i izmjenu kojom se ukida pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena.

Izvor: capital.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.