Pomjeranje kazaljki štetno za zdravlje

Pomjeranje kazaljki štetno za zdravlje

Strazbur – Usljed sve većeg broja dokaza o negativnom uticaju pomicanja časovnika dva puta godišnje, u Evropskom parlamentu postoji snažna podrška za promjenu direktive Evropske komisije i ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena. Ovo je izjavio češki evroparlamentarac Pavel Svoboda.

– Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata. Osim negativnog uticaja na bioritam ljudi, pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu – istakao je Svoboda, rukovodilac neformalne radne grupe evropskih parlamentaraca oformljene usljed te inicijative.

Takođe je istakao da je pomicanje kazaljki uvedeno s ciljem uštede energije, ali da taj cilj nikad nije ispunjen.

– Studija nepristrasne službe Evropskog parlamenta za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 miliona građana – tvrdi Svoboda.

Radna grupa broji više od 70 poslanika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija.

Kako je istakao, sve je više parlamentaraca koji podržavaju inicijativu, a prijedlog o ukidanju pomjeranja časovnika ima snažnu podršku među zemljama članicama Evropske unije, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake o tom pitanju.

Svoboda je najavio da će radna grupa za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije koja traži od Evropske komisije ukidanje te prakse te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u Evropskom parlamentu.

O ovoj temi raspravljano je u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisale stotine hiljada građana, na primjer u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Holandiji.

Evropski komesar za mobilnost i transport Violeta Bulc i Komisija dali su podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, ali inicijativa treba da dođe od parlamenta i država članica. Komisija čeka da na plenarnu sjednicu dođe određeni dokument putem kojeg može djelovati.

Ušteda energije

Ljetno računanje vremena završiće se u nedjelju, 29. oktobra, u tri sata ujutro, pomjeranjem za jedan čas unazad, odnosno sa tri na dva sata. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih časova „premješta“ na večernje.

Putinov dekret

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u julu 2014. potpisao dekret kojim je u oktobru vraćen sistem zimskog računanja vremena i ono se više ne mijenja. Promjena vremenskih zona ostala je osjetljivo pitanje u bivšem Sovjetskom Savezu. Crnomorsko poluostrvo Krim prešlo je na moskovsko vrijeme kada se pripojilo (vratilo) Rusiji. Bjelorusija je slijedila ruski primjer trajnog prelaska na zimski sistem računanja vremena.

Izvor: Glas Srpske

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.