Pokretanje preduzeća u BiH: U BiH se čeka na PDV registraciju mjesec dana i plaća se 4 KM

Pokretanje preduzeća u BiH i dalje je težak posao,opterećen raznim administrativnim preprekama i dugim čekanjima.

Pokretanje preduzeća u BiH i dalje je težak posao, opterećen raznim administrativnim preprekama i dugim čekanjima, zbog čega je BiH u nedavnom izveštaju po lakoći poslovanja među 190 zemalja svijeta uvrštena na poražavajuće 184. mjesto, piše Večernji list BiH. U saradnji s relevantnim domaćim stručnjacima, osnovni prikazani pokazatelji u tablici predstavljaju skup specifičnih procedura, pravnicima, na temelju svih dostupnih informacija o privrednim aktivnostima u BiH, bez obzira na entitet, napravljen je popis birokratskih i pravnih koraka koje poduzetnik u BiH mora završiti kako bi registrirao novo preduzeće. Tako je za potpisivanje akta o osnivanju preduzeća i ovjeravanje kod notara – javnog bilježnika potrebno čekati i do pet dana, a za to osnivač mora uplatiti 350 KM.

Na čekanje na sudsku registraciju u opštinskim sudovima potrebno je potrošiti u prosjeku 10 dana i pri tome treba platiti 35 KM na ime registracijske takse plus 5 KM takse za popunjavanje formulara i na kraju 150 KM takse za objavu.

Koliko se što čeka 

Pečat preduzeća dobiva se u roku od jedan dan i stoji 40 KM, a dobivanje opštinskog odobrenja za bavljenje planiranim djelatnostima čeka se 10 dana i plaća se 4 KM. Najduže se čeka na dobivanje PDV registracije, što traje mjesec dana, a ona se plaća 4 KM. Najskuplja je nabava fiskalnoga uređaja, koji u prosjeku stoji 700 KM, te na dobivanje tog uređaja treba čekati oko 18 dana. Prijava preduzeća za dobivanje poreznog broja u odgovarajućem poreznom uredu čeka se pet dana, ali se ne plaća nikakva naknada.

Na dobivanje potvrde od banke da je uplaćen puni iznos kapitala i da je plaćena provizija registracije na račun proračuna Županijskoga suda čeka se jedan dan, ali se ne plaća nikakva naknada. Za jedna dan bez naknade može se otvoriti račun preduzeća i na to se ne plaća novčana naknada. Za dan se dobiva i obavijest o početku poslovnih aktivnosti u Županijskom ministarstvu gospodarstva, i to bez naknade, kao i prijava zaposlenih na zdravstveno i penziono osiguranje te pravilnik o platama, pravilnik o organizaciji i drugoj radnoj regulativi.

Kao i prošle godine, u najnovijem izvješću o lakoći poslovanja spominje se napravljeni iskorak prema bržem ispunjavanju procedure za dobivanje svih potrebnih električnih priključaka za novoizgrađeni objekt, kao i vrijeme te troškove za njihovu realizaciju.

Komplikovan sistam 

Ove procedure podrazumijevaju zahtjeve i ugovore s distributerima električnom energijom, odobrenja drugih institucija, sve potrebne inspekcije, procedure koje se odvijaju izvan objekta i završne procedure. Prema podacima o lakoći priključenja električne energije, u BiH je potrebno pet procedura, 69 dana, s troškovima od 289% BND-a po stanovniku.

U globalnom smislu BiH je rangirana na 74. mjesto i zabilježen je značajan napredak u odnosu na 2019. Po pitanju zaštite manjinskih investitora u globalnom smislu, BiH je na 88. mjestu među 190 ekonomija kad je u pitanju jačina zaštite manjinskih investitora, što je takođe loša pozicija.

Napravljena je i analiza koliko je administrativno komplikovan sistem plaćanja i povrata poreza BiH i koliko poreza preduzeća plaćaju. U prosjeku preduzeća obave 33 plaćanja poreza tokom godine, potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7% od ostvarene dobiti. Zbog toga je, globalno gledajući, BiH po visini poreznih opterećenja na 141. mjestu među 190 ekonomija svijeta. Još uvijek je komplikovan i dugotrajan postupak rješavanja poslovnih sporova putem sudova u BiH. Po podacima prikupljenima za izvještaj o lakoći poslovanja, izvršenje ugovora traje 595 dana i stoji 36% vrijednosti potraživanja

Izvor: akta.ba / Vecernji list

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.