Pogledajte kako se obračunava potrošnja struje zimi, a kako ljeti

Domaćinstva koja kupuju električnu energiju u Republici Srpskoj od 1. oktobra plaćaju struju po višim cijenama jer je od tada počelo zimsko obračunavanje.

Naime, u Regulatornoj komisiji za energetiku RS su propisali 2016. godine da se prema sezonskom i dnevnom periodu primjene utvrđuju niži sezonski tarifni stavovi (NS), viši sezonski tarifni stavovi (VS), veći dnevni tarifni stavovi (VT) i manji dnevni tarifni stavovi (MT).

„Prema sezoni primjene, tarifni stavovi se primjenjuju na niži sezonski tarifni stavovi (NS) od 1. aprila do 30. septembra i viši sezonski tarifni stavovi (VS) od 1. januara do 31. marta i od 1. oktobra do 31. decembra. Odnos viših i nižih sezonskih tarifnih stavova iznosi 1,3:1“, navodi se u Odluci o tarifnom sistemu za prodaju električne energije u Republici Srpskoj Regulatorne komisije za energetiku RS.

Dodaje se da se niži i viši sezonski tarifni stavovi utvrđuju za cijenu nabavke energije za javno snabdijevanje za krajnje kupce koji nisu izabrali snabdjevača kvalifikovanih kupaca, a svrstavaju se u kategoriju potrošnje „domaćinstva“ i male kupce u skladu sa Pravilnikom o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača.

„Prema dnevnom periodu primjene, veći dnevni tarifni stavovi (VT) primjenjuju se u periodu od šest do 22 časa za sve dane u sedmici osim dana vikenda za zimsko računanje vremena, odnosno od sedam do 23 časa za ljetno računanje vremena i manji dnevni tarifni stavovi (MT) od 22 do šest časova narednog dana za sve dane u sedmici, osim dana vikenda za zimsko računanje vremena, odnosno od 23 do sedam časova za ljetno računanje vremena i u dane vikenda neprekidno od petka u 22 (23) do ponedjeljka u šest (sedam) časova“, piše u Odluci.

Navodi se da se kod obračunavanja isporučene električne energije, izmjerene količine obračunske snage izražene u kilovatima (kW), aktivne električne energije izražene u kilovatsatima (kWh) i prekomjerno preuzete reaktivne električne energije izražene u kilovatsatima (kVArh).

Inače, kupci električne energije u Republici Srpskoj, u kategoriji „Domaćinstva 1“ i „Domaćinstva 2“ sa jednotarifnim brojilom plaćaju 0.1229 KM po kilovatsatu za zimsku sezonu i 0.0945 KM po potrošenom kilovatsatu u ljetnjoj sezoni.

Domaćinstva sa dvotarifnim brojilom u zimskoj sezoni višu tarifu plaća 0.1486 KM po potrošenom kilovatsatu, a nižu tarifu 0.0743 KM po kW.

U ljetnoj sezoni domaćinstva sa dvotarifnim brojilom višu tarifu plaćaju 0.1140 KM po potrošenom kilovatsatu, a 0.0570 nižu tarifu.

Podsjećamo, od naredne godine planirano je uvođenje „blok tarifa“, odnosno, domaćinstva koja budu potrošila preko 500 kilovata električne energije mjesečno plaćaće taj dio po većim cijenama. Do 500 potrošenih kilovata će plaćati po istim, a od 500 po većim cijenama. Naprimjer, ako se potroši 800 kilovata, 500 se plaća po istoj cijeni, a 300 po većoj.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.