Na području Gračanice i Doboj Istoka još uvijek poplavljeno poljoprivredno zemljište

18.12.2017.: Na području općine Gračanica između mjesnih zajednica  Miričina i  Stjepan polje još uvijek je poplavljeno oko 30 Ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih i infrastrukturnih objekata. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 6 sati iznosio  je 297 cm.

Kako je saopćeno iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona  na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu oko rijeke Spreče. Nema ugroženih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Vodostaj na brani hidroakumulacije Modrac jutros je u 7 sati iznosio 199,76 mnm, što je u odnosu na jučerašnje mjerenje više za četiri centimetra.

Tačka preliva na ovoj brani je na 200 mnm.

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite na području TK u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih, imale i dvije intervencije na gašenju požara. Na području Grada Tulzla  u ulici 2. Oktobra gorjela je  elektro instalacija, dok je   u ulici Bukinjska  gorio je  napušten objekat. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

17.12.2017.: Na području općine Gračanica poplavljeno je više od 50 hektara poljoprivrednog zemljišta usljed kišnih padavina i otopljavanja snježnog pokrivača. Problem je ovo koji Gračanicu i gračaničke poljoprivrednike pogađa svake godine, a krivca u općinskoj Službi civilne zaštite vide isključivo u društvu Spreča, koje upravlja slivom ove rijeke.

– Ovo je već klasična priča. Sa hidroakumulacije Modrac puštene su prevelike količine vode i to korito rijeke Spreče ne može primiti, tako da sva ta voda završi na poljoprivrednom zemljištu, kazao nam je Mustafa Bajić, šef ove službe, piše Oslobođenje.

Ispust kroz temeljne otvore modračke brane jučer je iznosio 67 metara kubnih vode, što u ovom trenutku korito rijeke ne može prihvatiti. Iz Općine Gračanica apeluju na vodoprivredno društvo Spreča da vodu iz hidroakumulacije ispuštaju ranije, kako bi mogla primiti kišnicu i vodu od otapanja snijega.

 

17.12.2017.:Iako je nešto veći nego ranijih dana vodostaj rijeke Bosne je u opadanju prema najnovijim pokazateljima. Tako je visina Bosne u Reljevu 335 centimetara, a u Zenici 306 centimetara.

Izvor: rtvslon.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.