PLENE STVARI I PUTNE ISPRAVE! Dobojsko komunalno preduzeće neplatišama zapretilo drastičnim merama

DOBOJSKI „Vodovod“ je za neplaćenu uslugu isporuke vode potrošačima zapretio nizom drastičnih mera uključujući i zabranu napuštanja granice BiH.

Foto: Lj. Đurić

To komunalno preduzeće u vlasništvu Grada je prema Rešenju o izvršenju odredilo redosled, po kojem se za neplaćenu vodu prilikom izvršnog postupka dug prvo namiruje prodajom stana, poslovnog prostora, kuće ili zemljišta dužnika sve do namirenja duga.

– Druga mera u nizu je zaplena plate, treća penzije, zatim novčanih sredstava ako ih korisnik ima bilo gde u bankama u RS ili Federaciji BiH. Tek kod pete mere sam se šokirao kada sam pročitao da će mi biti izvršena zaplena i mizernog boračkog dodatka koji primam kod Odeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Doboja – žali se jedan od potrošača koji ne želi da mu se pominje ime zbog duga, a u pandemiji je ostao bez posla i nema sredstava za plaćanje računa.


Monopolističko ponašanje

UDRUŽENJE za zaštitu potrošača „Don“ je povodom ovog slučaja obećalo da će se pozabaviti njime i stati u odbranu potrošača u Doboju, smatrajući te mere više nego drastičnim i u vremenu pandemije neprimerenim.

Slanje opomena pred tužbu potrošačima sa predviđenim rokom za javljanje, kako bi rešili problem, legalna je i dobronamerna radnja, ali slanje opomena sa pretnjama o oduzimanju imovine i svega drugog je monopolističko ponašanje koje je kažnjivo zakonom – kaže Murisa Marić.


Na boračkom dodatku se ne završava spisak mera koje je odredilo to preduzeće kako bi namirilo dug. Dužnicima zavisno od visine duga i mogućnosti namirenja potraživanja, prete još i zaplenom i prodajom putničkog automobila, zabranom produžetka registracije vozila do namirivanja duga, pa čak i prodajom oružja ako ga korisnik ima u posedu…

– Navedeno je da će, ukoliko se sudskim izvršiteljima onemogući zaplena pokretnih stvari, angažovati Okružni centar Sudske policije Doboj da to prinudno izvrše – nije mogao da sakrije ogorčenost jedan od dužnika tog komunalnog preduzeća. Ipak, na kraju spiska mera za obezbeđenje naplate potraživanja „Vodovoda“ je i pravi „biser“. Naime, naš sagovornik je u rešenju upozoren da će komunalno preduzeće do izmirenja duga naložiti Osnovnom sudu oduzimanje putne isprave i da mu se na taj način onemogući prelazak državne granice, i da se izrekne mera kojom se zabranjuje korišćenje lične karte za prelazak granice BiH.

Izvor: novosti.rs / Autor: Lj. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.