Pirotehnika najveća opasnost u doba slavlja: Dječaku iz Doboja raketa otkinula prste

Da su vatrometi i petarde, koji su postali nezaobilazan dio slavlja, veoma opasna zabava koja usljed nestručnog rukovanja može dovesti do trajnih posljedica, svjedoči slučaj iz Doboja, gdje je trinaestogodišnjak tokom ispaljivanja rakete ostao bez dva prsta.

Povrijeđeni dječak je, kako saznajemo, u novogodišnjoj noći ispaljivao pirotehnička sredstva ispred porodične kuće.

Dječak je zajedno sa ocem ispaljivao rakete, da bi u jednom momentu rakete koje je držao u rukama eksplodirale – ispričao je izvor “Glasa Srpske”.

Povodom ovog slučaja oglasili su se i iz Policijske uprave Doboj, gdje su ne iznoseći detalje potvrdili da je povrijeđeni maloljetnik iz Doboja nakon incidenta i povrede u predjelu lijeve šake prevezen u Opštu bolnicu “Sveti apostol Luka” u ovom gradu.

Utvrđeno je da je maloljetnik zajedno sa članom porodice ispaljivao pirotehnička sredstva, tzv. rakete, da bi u jednom momentu rakete eksplodirale u ruci usljed čega su maloljetniku amputirani četvrti i peti prst, dok je na trećem prstu nastupila fraktura – potvrdili su u PU Doboj dodajući da je o svemu obaviješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U Opštoj bolnici “Sveti apostol Luka” potvrdili su da je dječak, nakon što je zbrinut, pušten na kućno liječenje.

Posla zbog pirotehnike imali su i medicinari u Domu zdravlja u Banjaluci, kada se prvog dana ove godine u Službu hitne medicinske pomoći javila jedna osoba sa povredom desne šake.

– Osoba starosti oko 30 godina zadobila je povrede desne šake usljed upotrebe pirotehničkih sredstava. Lice je nakon povrede direktno otišlo u UKC Republike Srpske, gdje je zbrinuto, a u Službu hitne medicinske pomoći se javilo poslije radi antitetanusne zaštite – kazali su u banjalučkom Domu zdravlja.

Da je pirotehnika, iako veoma opasna, neizostavan detalj na slavljima, svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je za 11 mjeseci prošle godine uvezeno više od 200.000 kilograma raznih pirotehničkih proizvoda vrijednih 1,3 miliona maraka.

– U istom periodu 2020. godine uvezeno je oko 375.000 kilograma pirotehničkih sredstava u vrijednosti većoj od dva miliona maraka – istakli su za “Glas Srpske” u UIO.

Vlasnik firme “Pirotehnika Dio Commerce” Ostoja Divljak kazao je da se pirotehnička sredstava dijele u četiri razreda.

– Prvi i drugi razred mogu da kupuju maloljetni, ali i odrasli, dok su treći i četvrti razred pirotehnička sredstva koja se koriste za male, srednje i velike vatromete i oni nisu namijenjeni za trgovinski promet. Njih mogu da koriste samo firme koje imaju licencu i lica koja su osposobljenja za izvođenje vatrometa – kazao je Divljak.

Zbog petardi i ostale pirotehnike u vrijeme praznika glava boli ljekare i veterinare koji poručuju da nešto o tom pitanju hitno mora biti riješeno. Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kaže da svake godine neko strada zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava.

– Ljudi gube prste, ruke, pa čak i oči. Smatram da to uopšte nije bezazlena igra i apelujem na ljude da smanje korišćenje pirotehnike jer to može donijeti zlo onome ko je koristi, a i okolini – rekao je Šaran. Dodao je da je djeci taj vid zabave najinteresantniji, te da su upravo ona i najčešće žrtve.

Veterinar Milan Savanović kazao je da petarde kod životinja izazivaju uznemirenost i ogroman strah.

– Dogodio se i slučaj kad je pas zbog petardi provalio kompletan boks sa kućicom i iščupao čak i armaturu. Psi znaju nakon toga i po godinu dana da se oporavljaju. Smatram da bi zakonom trebalo zabraniti petarde, jer zaista stvaraju ogromne probleme – kazao je Savanović.

Kazne

Kako bi građane upozorili na opasnost i posljedice koje nastaju usljed nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sprovodi kampanju “Petarde nisu igračke” koja će trajati do 15. januara. Upotreba pirotehničkih sredstava na mjestima koja za to nisu predviđena kažnjiva je Zakonom o javnom redu i miru, a predviđene kazne za fizička lica kreću se od 300 do 900 KM, a za pravna od 2.000 do 6.000 KM.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.