Petrovo: donesen Pravilnik o podsticajima. Imenovani su načelnici opštinskih odjeljenja i sekretar SO

ODRŽANA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE: donesen Pravilnik o podsticajima; Petrovo pristupa Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju; utvrđen nacrt Odluke o komunalnim taksama; imenovani načelnici opštinskih odjeljenja i sekretar SO; najavljena tematska sjednica o poslovanju Doma zdravlja

  • U Petrovu je danas održana četvrta redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj je po prvi put donesen Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede. Ovim dokumentom priliku za podsticajna sredstva, pored proizvođača mlijeka, paprika i krastavca kornišona, koji su u organizovanom otkupu i koji su i u prethodnim godinama ostvarivala prava na podsticaje, dobili su i pčelari, uzgajivači kvalitetno-priplodnih krmača i suprasnih nazimica, uzgajivači kvalitetno-priplodnih koza kao i uzgajivači tovnih pilića. Planirana sredstva za podsticaje su sa prošlogodišnjih 25.000 povećana na 35.000 maraka.

„Mislim da smo napravili dobru odluku i da će ovo sigurno doprinijeti povećanju i proširenju poljoprivredne proizvodnje na području naše opštine“, rekao je načelnik opštine Ozren Petković. On je istakao da su u pojedinim oblastima premije limitirane, kako ne bi došlo do situacije da sva planirana sredstva odu velikim proizvođačima.

„Tako je koncipiran i Pravilnik o podsticajima Vlade Srpske a cilj je da i sitniji proizvođači dobiju priliku za podsticaj“, rekao je Petković.

Petkovićev stav podržalo je 12 od 16 prisutnih odbornika, među kojima je bio i doktor veterine Duško Đurić, koji je i lično učestvovao u kreiranju Pravilnika i koji je naglasio da je namjera da se pomogne i malim poljoprivrednim proizvođačima da povećaju proizvodnju i dostignu cifre koje će im omogućiti ostvarivanje i podsticaja resornog ministarstva.

  • Na ovom skupštinskom zasijedanju donesena je Odluka o pristupanju Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena – SECAP.

„SECAP podrazumijeva prikupljanje svih podataka o emisiji CO2, a kad se sve stavi na papir doći ćemo do dokumenta kako da smanjimo tu emisiju za oko 40% do 2030. godine. Na osnovu ovoga će vjerovatno biti raspisivani javni pozivi za sufinansiranje projekata za smanjenje emisije CO2“, istakla je Draženka Maksimović, službenik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

  • Danas je utvrđen i nacrt Odluke o komunalnim taksama, što je bila obaveza jedinice lokalne samouprave definisana Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o komunalnim taksama.

„Ono što je novina u postojećem prijedlogu jesu neke djelatnosti koje nisu bile obuhvaćene u postojećoj odluci a radi se o privrednim društvima za finalnu preradu drveta, baznim stanicama, bankomatima i sobama za iznajmljivanje. Jedna od djelatnosti gdje je dat prijedlog za SMANJIVANJE komunalne takse su privredna društva koja se bave proizvodnjom mesa, mesnih proizvoda i stočne hrane a POVEĆANJE je predloženo za hotele i motele“, istakla je načelnica Odjeljenja za postorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mira Katanić. Nacrt ove odluke biće upućen na saglasnost resornom ministarstvu, nakon čega će se u formi prijedloga ponovo naći pred skupštinskim odbornicima.

  • Pred odbornicima su se našli i planovi i programi rada javnih ustanova Centar za socijalni rad, Narodna biblioteka Petrovo i Kulturno-turistički i sportski centar, kao i Dobrovoljne vatrogasne jedinice. Svi navedeni planovi su usvojeni a sa dnevnog reda, nakon rasprave, povučen je Plan rada Doma zdravlja „Ozren“.

Imamo problem sa Domom zdravlja koji posluje negativno, planiramo tematsku Skupštinu vezanu za ovu javnu zdravstvenu ustanovu, o finansijskim i materijalno-tehničkim problemima te o menadžmentu, i sjednica će biti održana u narednom periodu“, najavio je predsjednik SO dr Zoran Blagojević. On je, komentarišući informaciju o ostvarivanju prava boraca, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata u 2020. godini, koju su odbornici jednoglasno prihvatili, naglasio da je činjenica da je u opštinu Petrovo po ovom osnovu za boračku populaciju iz opštine Petrovo izdvojeno 1.940.000 KM iz budžeta Republike Srpske, dokaz da Vlada Srpske mnogo čini za boračku populaciju.

  • Na današnjoj sjednici za sekretara Skupštine imenovan je Branislav Mihajlović, dipl. pravnik iz Petrova, koji je poslove sekretara obavljao i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu. Priliku za novi mandat dobili su i dosadašnji načelnici opštinskih odjeljenja i to Odjeljenja za opštu upravu Zoran Stjepanović, dipl.ecc iz Petrova i Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mira Katanić, dipl. pravnik iz Petrova. Na mjesto načelnika Odjeljenja za privredu i finansije imenovana je Mirjana Arsenić, dipl.ecc iz Petrova, dugogodišnji službenik opštinske administracije. Imenovani su i članovi skupštinskih radnih tijela, čije imenovanje nije izvršeno na prethodnim sjednicama Skupštine.

Izvor: MediaCentar Petrovo

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.