Petričević: Vlada ulaže napore kako bi rasla prosječna neto plata

Ministar privrede i preduzetništa Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da Vlada ulaže napore i konstantno sprovodi brojne aktivnosti i mjere kako bi rasla prosječna neto plata u Srpskoj.

Petričević je naglasio da je Vlada ovom pitanju naročito posvećena u periodu pandemije koji nije stimulativan za privredu i kada je najvažnije sačuvati radna mjesta i nivo privredne aktivnosti.

Komentarišući posljednje statističke podatke, prema kojima je prosječna julska plata u Republici Srpskoj nakon oporezivanja prvi put premašila 1.000 KM, Petričević je napomenuo da je Srpska već prošle godine prestigla prosječnu platu u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, to je, između ostalog, bio rezultat primjene Zakona o podsticajima na povećanje plate, koji je na snazi od 1. jula 2019. godine, a koje sprovodi ovo ministarstvo.

„Uzmemo li u obzir da bilježimo porast industrijske proizvodnje u sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, značajnu pokrivenost uvoza izvozom i niz drugih pozitivnih ekonomskih pokazatelja, možemo da konstatujemo da je privreda sačuvala vitalnost i ono što je jako bitno, da smo očuvali radna mjesta“, rekao je Petričević.

S obzirom na to da je u toku prijava privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plate radnika za obračunski period januar-jun, Petričević je pozvao sve privredne subjekte, koji su povećali plate radnicima u tom periodu, da imaju mogućnost da najkasnije do ponedjeljka, 30. avgusta, podnesu zahtjev za podsticaje na povećanje plata.

Prosječna mjesečna julska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 1.019 KM, i to je prvi put da je premašila 1.000 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u julu u odnosu na jun nominalno je veća za 2,5 odsto, a realno veća za 2,6 odsto.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.