Papirne knjižice od januara idu u istoriju

Papirne zdravstvene knjižice za manje od dva mjeseca odlaze u istoriju, a nove elektronske još nije preuzelo desetak odsto stanovništva Srpske, zbog čega iz Fonda zdravstvenog osiguranja pozivaju građane da to učine do kraja godine.

Nove elektronske kartice, čija je podjela osiguranicima počela još prije dvije godine i koje je do sada preuzelo 832.000 osiguranika, služe da pacijent bude identifikovan u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS) na koji su povezane sve zdravstvene ustanove u Srpskoj. Na osnovu elektronske kartice provjerava se status osiguranog lica, ali i ostvaruje pristup zdravstvenom kartonu pacijenta.

– Do kraja godine uporedo se koriste stare knjižice i elektronske, ali od januara iduće godine u potpunosti se prelazi na e-kartice. Osiguranici kojima nije izrađena e-kartica treba da podnosu zahtjev u najbližoj poslovnici Fonda, gdje će dobiti potvrdu koju mogu koristiti u slučaju da im je potrebna zdravstvena zaštita sve dok ne bude izrađena njihova e-kartica – pojašnjavaju u Fondu.

Naveli su da je rok važenja za elektronske zdravstvene kartice koje su izrađene nakon 1. juna ove godine deset godina, a za one ranije pet.

– Kartice koje su ranije štampane, u slučaju da ne budu oštećene, da nije došlo do promjene ličnih podataka i slično, nema razloga da se ne koriste i nakon roka važenja koji je na njima naveden. Prvobitni rok od pet godina važenja postavljen je prvenstveno jer je to bio period garantnog roka IZIS-a – pojasnili su u Fondu i dodali da su se sada stvorili uslovi da e-kartice mogu trajati mnogo duže.

Dodaju da su implementacijom Doma zdravlja Banjaluka na IZIS prošle sedmice sve javne zdravstvene ustanove u Srpskoj prešle na novi sistem.

– Svi medicinski podaci sada su integrisani na jednom mjestu, za razliku od ranije, kada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo je ona raspolagala podacima o osiguranicima koji su koristili njihove usluge. To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata na osnovu uvida ljekara u njegov elektronski karton – naveli su u Fondu i dodali da su na IZIS povezane i privatne zdravstvene ustanove.

Dodaju da su prednosti IZIS-a, čijom implementacijom su u upotrebu uvedene i elektronske uputnice, recepti i elektronski kartoni, višestruke počevši od unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, poboljšanja sigurnosti, smanjenja administrativnih troškova, te efikasnijeg i kvalitetnijeg sistema zdravstvene zaštite u cjelini.

– Dosadašnji kartoni zamjenjuju se elektronskim koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga da li su prikupljeni u ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj ambulanti. Ljekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu imaju detaljan uvid u istoriju liječenja, te važne podatke, poput onih o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao i slično – pojasnili su u Fondu.

Apoteke

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je u prva tri mjeseca primjene elektronskih recepata realizovano njih oko četiri miliona.

– Apoteke su realizaciju elektronskih recepata započele 1. aprila ove godine i taj segment IZIS-a se uspješno sprovodi u praksi zahvaljujući adekvatnoj pripremi i spremnosti apoteka na taj posao – rekli su u Fondu, piše glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.