Ozren (VIDEO): I stanište trave ive pod zaštitom

Nakon što se običaj branja ljekovite trave ive našao na UNESKO listi nematerijalnog svjetskog blaga, Vlada je odlučila da pod zaštitu stavi i stanište ove biljke, ozrenski vrh Gostilj.

Trenutno je to jedino zaštićeno područje u gradu Doboju i jedno od 29 u Republici Srpskoj.

Zaštićeno stanište Gostilj dodatna je prilika za razvoj turizma na Ozrenu.

Trava iva, za koju kažu da od mrtva pravi živa, za sada nije ugrožena, ali neodgovornim branjem mogla bi biti. Zbog toga je Vlada Srpske odlučila da zaštiti njeno stanište. Zaštita lokaliteta Gostilj podrazumijeva i određena ograničenja.

Strogo je zabranjena upotreba motornih vozila, a upravljač Šume Srpske ima obavezu da prilagođava teren nesmetanom razvoju ive i da kontrolišu samo branje – pojašnjava Nebojša Dragojlović, direktor Muzeja u Doboju.

Zaštita Gostilja odnosi se i na određene objekte na ovom ozrenskom vrhu koji moraju prethodno dobiti saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i resornog ministarstva.

– Ono što je možda i najbitnije jeste da je upravo kroz odluku Vlade zabranjena bilo kakva eksploatacija mineralnih sirovina – dodaje Dragojlović.

Punih 12 godina trajao je proces zaštite Gostilja. Gradski Muzej je u tome imao ključnu ulogu, ali nije izostala ni podrška nadležnih institucija. Otvara se šansu za turističku valorizaciju i brendiranje područja planine Ozren, kao netaknutog prirodnog bisera. Potencijala i te kako ima. Široki proplanci, čisti izvori vode i vazduha. Seoska domaćinstva, planinari, biciklisti, lovci i brojne manifestacije, samo su dio tog potencijala.

– U planu je izgradnja pješačkih staza, markiranje šumskih staza, uređenje biciklističke staze od Doboja prema vrhovima Ozrena, kako bi bilo pristupačno svima onima koji posjećuju naš grad – navodi Dragana Tomanić iz Turističke organizacije Doboja.

U Srpskoj je trenutno zaštićeno 29 područja. Među njima su dva rezervata prirode, tri nacionalna parka, 15 spomenika prirode, dva zaštićena staništa, četiri parka prirode i tri područja sa održivim korišćenjem prirodnih resursa, piše rtrs.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.