Odbornici u Stanarima postigli rekord: Za 35 minuta u skupštinskim klupama usvojili 17 tačaka

STANARI – Odbornici najmlađe opštine u RS postigli su rekord i samo 35 minuta su proveli u skupštinskim klupama na posljednjem zasjedanju, na kojem su jednoglasno usvojili 17 tačaka dnevnog reda.

Ipak, nisu nadmašili kolege iz Doboja, kojima je nekada dovoljno sat vremena da bez mnogo rasprave usvoje četrdesetak tačaka dnevnog reda, ali su im postali ozbiljna konkurencija.

„Od kada predsjedavam, ovo je sjednica koja je završena u rekordnom vremenu“, kaže Ostoja Stevanović, predsjednik Skupštine opštine Stanari (SNSD), te dodaje da to ne znači da odbornici zabušavaju, nego da su sazreli.

„Aktuelni čas je ranije oduzimao najviše vremena. Odbornici su oko određenih pitanja provodili više vremena u odnosu na neke tačke dnevnog reda koje su bitnije“, navodi Stevanović, te ističe da su skupštinska zasjedanja u prvom sazivu trajala po dva-tri sata, ali vremenom su postala nešto kraća.

„To što sjednici nisu prisustvovali pojedini odbornici opozicije ne znači da nema ni diskusije“, uvjerava Denis Stevanović, zamjenik načelnika opštine (SP), te ističe da su njegove stranačke kolege, dva odbornika SP-a jedina izašla za skupštinsku govornicu i osim što su diskutovala, postavljala su pitanja načelniku Dušanu Paniću. Ipak, i zamjenik načelnika je primijetio da odbornici manje vremena provode u klupama nego ranije.

„Možda je to zato što pozicija ima 13 odbornika, a četiri su opoziciona. To je i pokazatelj stanja (snage) u Skupštini, pa je malo manja rasprava, ali opet napominjem da odbornici iz naše partije, SP-a, ipak uzimaju riječ gotovo na svakoj sjednici Skupštine“, rekao je Stevanović.

Ni Nacrt budžeta za 2018. nije natjerao odbornike, kako pozicije, tako i opozicije, da se aktiviraju, a oni su to pravdali time da će svoje mišljenje iznijeti na javnim raspravama i prilikom usvajanja konačne odluke.

„Skupštinska većina malo diskutuje na sjednicama, imajući u vidu da se oni vjerovatno dogovore u svojim klubovima, i ide tako tačka za tačkom. Što brže, to …“, kaže uz osmijeh Dragomir Vidović, odbornik PDP-a.

Ima u Skupštini iskusnih odbornika, kaže prvi čovjek opštine, koji su iskustvo sticali ne samo u prvom sazivu, nego i u dobojskom parlamentu, pa se ne gubi vrijeme na rasprave, nego se rade konkretne stvari.

„Ti isti odbornici sa mnom kontaktiraju što telefonom, što direktno. Dođu i pitaju šta se radi, koje pitanje iz života građana treba riješiti, i na to direktno njima odgovorim, i oni to provjere“, kazao je Dušan Panić, načelnik Stanara, te napomenuo da je malo skupština koje se mogu pohvaliti da sve odluke usvoje jednoglasno.

Izvor: nezavisne.com   Autor: Sanja Čakarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.