Novogodišnji običaji širom svijeta: Za sreću obuci crveni veš

U “najluđoj noći”, Španci će jesti grožđe, Japanci nudle, Italijani će nositi crveni veš, a Filipinci odjeću sa tufnama – običaji su različiti, ali svim ljudima širom planete cilj je isti, da u novoj godini prizovu sreću u svoj život.

Neke porodice u Kolumbiji se i dalje pridržavaju običaja da staru lutku obuku u odjeću iz prethodne godine i da je u ponoć zapale, što treba da simbolično uništi sve loše uspomene. Žitelji jednog peruanskog sela rješavaju prošlogodišnje sukobe organizovanjem pesničenja i tako u novu godinu ulaze čisti i neopterećeni lošim odnosima. U Japanu, u mjestu Akita, muškarci se tradicionalno oblače kao planinski demoni ulaze komšijama u kuće i savjetuju djeci da budu dobra i poslušna preteći im da će ih u suprotnom odvesti.

Danci bacaju posuđe na pragove prijatelja jer vjeruju da će im tako donijeti sreću, dok Grci bacaju narove. Ali to nije ništa u odnosu na ono što su doskoro radili stanovnici jednog dijela Johanesburga. Komšije su pred Novu godinu prikupljale stare uređaje, da bi se onda okupili na krovu zgrade i bacali aparate. U obzir su dolazili stari frižideri, televizori, mikrotalasne pećnice, zbog čega policija pred Novu godinu helikopterima patrolira ovim krajevima.

Još jedna tradicija su pokloni, što datira još iz doba Persijanaca, koji su darovali jaja kao simbol plodnosti. Danas poklanjamo i previše, pa profit u cijelom svijetu tokom praznika dostiže vrhunac. Još jedan savremeni običaj je donošenje novogodišnjih odluka. Među najčešćim su one o vježbanju, dijeti i zdravoj ishrani. Loša vijest, ipak, je da se 80 odsto odluka istopi već u februaru.

Da li sta znali?

Kakva je moć praznika, pokazuje podatak da je tokom Božića u Prvom svjetskom ratu uspostavljeno primirje između Njemačke i Velike Britanije. Vojnici su tada dekorisali skloništa, razmijenili poklone i odigrali partiju fudbala na ničijoj zemlji.

Izvor: srpskacafe.comnovosti.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.