„NO PROBLEM“ – VELIKI PROBLEM! Ne dajte deci bombone koje boje jezik, UZROKUJU DIJAREJU I ALERGIJE!

Ukoliko roditelji vide da su deci obojene ruke i jezik, to bi trebalo da im bude prvi alarm da slatkiš izbegavaju da daju deci. Prepune su šećera, aditiva i emulgatora, što može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema, upozoravaju stručnjaci

Informer

„No problem“, „skitls“, „m&m“ i ostale čokoladne bombonice sa glazurom jarkih boja pune su veštačkih dodataka, upozoravaju stručnjaci za Zaštitnik potrošača! Osim što su prepune šećera, aditiva i emulgatora, svakodnevno korišćenje ovih poslastica, naročito kod dece, može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema poput dijareje, hiperaktivnosti, smanjenja apetita i stvaranja karijesa. Zato nutricionisti i dečji lekari upozoravaju roditelje da izbegavaju ovakve proizvode, jer osim pakovanja, u njima nema ništa lepo, zdravo ni korisno za njihove mališane.

Našoj redakciji se javilo nekoliko zabrinutih roditelja čija su deca pomahnitala za ovim poslasticama.

TRGOVCI SE POIGRAVAJU SA PSIHOM NAJMLAĐIH! Zarađuju ozbiljne pare na DEČJOJ HISTERIJI!

– Moj Veljko obavezno u korpu ubaci neke od ovih bombona. Omiljene su mu „no problem“. Ali svaki put se naježim kad su mu ruke i jezik ofarbani od tih bombona, a boja se teško skida. Pitam se, šta to zapravo naša deca jedu, kada ni sapunom ne mogu da mu operem ruke od ovih boja, a o jeziku i da ne pričam – požalila nam se Jelena Čunković iz Kragujevca.

Šta može izazvati svakodnevno korišćenje bombonica?

* dijareju
* karijes
* hiperaktivnost
* smanjenje apetita

 

Šta sadrže?

* kikiriki
* šećer
* punomasno mleko
* kakao
* sojin lecitin
* emulgator E-904
(služi za dobijanje glatke i sjajne površine. To su razni voskovi i smole)
* prirodne i veštačke boje
(kurkumin, bakarni kompleks, hloroflin, ekstrakt paprike, karmin)

Nutricionista Milka Raičević objašnjava za Zaštitnik potrošača da bombone kao što su „no problem“, ali i slične dražeje obojene jarkim bojama mogu da izazovu hiperaktivnost i dijareju, a ukoliko se jedu u prekomernim količinama, mogu da uzrokuju i veće zdravstvene komplikacije.

– Na etiketama takvih namirnica nalaze se čitavi spiskovi sastojaka, od kojih vam bar polovina nije poznata i teško se čita i izgovara. Reč je o aditivima u koje spadaju konzervansi, boje, emulgatori, zgušnjivači i arome koje popravljaju ukus i boje da bi sve izgledalo privlačnije – kaže Raičevićeva.

Ona dodaje da su ovakvi slatkiši najopasniji za decu, ali da ih ona i najviše konzumiraju.

– Ukoliko roditelji vide da su deci obojene ruke i jezik, to bi trebalo da im bude prvi alarm da slatkiš izbegavaju da daju deci. Zbog njih može doći i do trovanja, a izazivaju i alergije. Takođe, deca koja odrastaju na slatkišima postaju anemična – kaže nutricionista.

(VIDEO) IZUZETNO OPASNO ZA VAŠE DETE! Evo šta mališani često pomešaju sa slatkišima, a jedan zalogaj je dovoljan da napravi haos!

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava roditelje da smanje svojoj deci unos slatkiša, naročito onih koji su obojeni veštačkim bojama i u sebi sadrže jezgraste plodove, poput kikirikija, badema, lešnika.

– Važno je napomenuti da ove čokoladne bombone nikako ne smeju jesti mlađa deca. Sitne su i sadrže kikiriki koje može da ih iziritira, da ima zapadne za zubić ili u grlo, pa da dođe do kašlja i nadražaja. Ali isto tako nisu preporučljive ni za stariju decu jer su pune veštačkih dodataka, pojačivača boje i ukusa, sa malim procentom prave čokolade. Osim što smanjuju apetit kod dece kad se jedu pre obroka, svakodnevnom upotrebom mogu dovesti do stvaranja karijesa, ali i ostalih zdravstvenih tegoba, jer je primetno da na usnama i jeziku u ostavljaju u tragovima jarku boju. To je jasan pokazatelj da se radi o veštačkom i nekvalitetnom proizvodu – objašnjava dr Milićević.

EVO KAKO NAM „SVISLAJON“ PRODAJE M*DA ZA BUBREGE! Spolja gladac, a unutra… NIGDE KREMA U IŠLERIMA!

Međutim, Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da bi trebalo verovati da su svi sastojci koji se nalaze u ovim slatkišima u skladu sa propisima. Ali s druge strane, potrošači moraju biti oprezni i dobro informisani o kvalitetu proizvoda.

– Svaka kesica bombona morala bi na deklaraciji da ima naznačeno koje boje se koriste i u kojoj količini. Takođe, hrana bi trebalo laboratorijski da se ispita da li je štetna za zdravlje ljudi – dodaje Nikolić.

Izvor: Informer   Autor: M. M. Duduković

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.