Njemačka ima tri mjeseca za spas od zimske gasne krize

Njemačka predsjednička palata u Berlinu više nije osvijetljena noću, grad Hanover isključuje toplu vodu u tuševima svojih bazena i teretana, a opštine širom zemlje pripremaju utočišta za grijanje kako bi zaštitili ljude od hladnoće.

I to je samo početak krize koja će se talasati širom Evrope.

Možda je još uvijek vrhunac ljeta, ali Njemačka ima malo vremena da izgubi da bi spriječila nestašicu energije ove zime koja bi bila bez presedana za razvijenu naciju. Veliki dio Evrope osjeća pritisak zbog pritiska Rusije na isporuku prirodnog gasa, ali nijedna druga zemlja nije toliko izložena kao najveća privreda u regionu, gdje se skoro polovina domova oslanja na gorivo za grijanje.

Administracija kancelara Olafa Šolca sporo je rješavala ranjivost Njemačke, tek nedavno je postavila ciljeve za smanjenje potražnje jer napori da se obezbjede alternativne zalihe ne uspevaju. S obzirom da Moskva nastavlja da pooštrava isporuke i da se Francuska bori da izvozi struju svojim susjedima, očekuje se malo predaha, a rizici prevazilaze ove zime, piše Bloomberg.

– Izazovi sa kojima se suočavamo su ogromni i utiču na značajne oblasti privrede i društva – rekao je Robert Habek, njemački vicekancelar i ministar ekonomije, nakon što je predstavio plan za prenošenje povećanja troškova sa energetskih kompanija na potrošače. Ali mi smo jaka zemlja i jaka demokratija.

Kremlj će vjerovatno zadržati vitalne tokove gasa u Evropu na minimalnim nivoima sve dok traje sukob oko Ukrajine, kažu ljudi upoznati sa razmišljanjem rukovodstva. To znači da će nestašice u regionu vjerovatno i dalje trajati, a cijene gasa za svaku godinu do 2025. već su ove godine dostigle rekord.

Racioniranje i recesija se naziru Njemačkoj, a vlasti su izrazile zabrinutost zbog socijalnih nemira ako nestašica energije izmakne kontroli. Zemlja ne može da računa ni na Francusku, gdje neispravni nuklearni reaktori pogoršavaju gasnu krizu. Cijene električne energije u dvije najveće evropske ekonomije prošle nedjelje su skočile do rekorda.

Dok su domaćinstva i kritična infrastruktura poput bolnica zaštićeni od isključenja, nema garancije da će sobne temperature biti tako udobne. Najveći njemački stanodavac već je najavio planove za smanjenje grijanja tokom noći, a javne zgrade, uključujući Rajhstag u Berlinu, isključuju termostate, prenosi Blic.

Sa kapacitetima za skladištenje koji su puni 68 odsto i stopama dopune će vjerovatno pasti nakon prošlonedjeljnog presjeka gasovoda, Njemačka rizikuje da do 1. novembra ne postigne cilj vlade od 95 odsto. Državni regulator mreže kaže da je dostizanje tog nivoa teško moguće bez dodatnih mjera.

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.