Neobični fenomeni: Zašto se ‘trznemo’ kada tonemo u san?

Ako se probudimo omamljeni, to nije nužno znak da se nismo naspavali. Naprotiv, može biti i da smo spavali predugo. Kasno lijeganje vodi duljem spavanju ujutro, a to remeti prirodni bioritam.

Ljudi trećinu života provedu spavajući. Poznato je da je optimalno spavati osam sati, kao i to da je kvalitetan san ključan za dobro zdravlje i oporavak tijela od prethodnoga dana.

Pored toga što se zna, neki podaci o spavanju i dalje su misterij. Stručnjaci za Daily Mail objašnjavaju zašto oči nekontrolirano trepere od umora, zašto se neki snovi pamte, a drugi ne, zašto se tijelo trese u duboku snu i mnoge druge nepoznanice.

1. Zašto ujutro imamo loš zadah?

Tokom spavanja se proizvodi znatno manje sline, zbog čega se usna šupljina suši i oslobađaju se spojevi koji sadrže sumpor. Ostaci hrane među zubima, cigaretni dim i infekcije desni potiču dodatno razmnožavanje bakterija, što još pogoršava cijelu stvar. Stoga je od velike važnosti prati zube prije spavanja.

2. Zašto se prilikom tonjenja u san naglo stresemo?

Tokom spavanja prolazimo kroz različite faze sna. Obično poslije 45 minuta do sat vremena počinje REM faza, u kojoj počinjemo sanjati.

U toj su fazi svi mišići paralizirani i više nemamo kontrolu nad tijelom. U stresnim razdobljima, od prevelikog umora ili neredovitog sna, REM faza nastupa prije nego što je tijelo na to spremno.

San započinje, a mišići još nisu u potpunosti opušteni, stoga tijelo ima moć fizički reagirati na prizore koje vidimo u snu. Te su reakcije bezopasne, ali su i znak da neuredno spavamo.

3. Zašto od umora dobivamo podočnjake?

Tamni krugovi ispod očiju nisu stvar pigmentacije kože, već se to kroz nju vide krvne žile kao posljedica dehidracije.

Što je tijelo iscrpljenije, to je dehidracija veća, a samim time i podočnjaci vidljiviji. Boravak u klimatiziranim prostorima, trljanje očiju, nedostatak sna i previše kave dodatno pogoršavaju stvar.

Koliko ko ima tamne podočnjake, ovisi i o genetici, a što smo stariji, to su oni izraženiji jer koža s godinama gubi kolagen.

4. Je li loše previše spavati?

Ako se probudimo omamljeni, to nije nužno znak da se nismo naspavali.

Naprotiv, može biti i da smo spavali predugo. Kasno lijeganje vodi duljem spavanju ujutro, a to remeti bioritam, koji se inače ravna prema svjetlu.

Stoga je najzdravije što duže spavati za vrijeme mraka kako ne bismo danjim svjetlom zbunjivali biološki sat, koji u tom slučaju mozgu šalje drugačije signale i zato se nakon dugog spavanja možemo osjećati pospano.

Izvor: radiokameleon.ba

GD

1 Comment

  • Zasto se na planinama lepo spava. Imam mnogo kiseonika voda je cista. Prvo morami sami sebi pomoci, koliko mozemo.
    Na primer pijete hidrogenizovanu vodu, kupite neki preciscivac vazduha, ja imam neki ruski, i mnogo je lakse, potpuno druga prica, eto toliko od mene…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.