Navike koje utiču na visok krvni pritisak

O krvnom pritisku se ne treba razmišljati samo jednom godišnje kada se spremamo na sistematski pregled.

Visoki krvni pritisak može biti opasno stanje koje može voditi do razvoja teških bolesti, a upravo je to razlog zašto ga trebate redovno provjeravati kako biste izbjegli moguće posljedice.

Ne nosite se dobro sa stresom 

Prema pisanju Mayo klinike, ako se stresa rješavate pomoću cigareta, alkohola ili prejedanja, sigurno možete uticati na povišenje pritska. Kako biste to spriječili, pronađite mehanizme koji će vam pomoći, a ne štete zdravlju – vježbajte, opuštajte se i meditirajte. Neke od ovih aktivnosti mogu sniziti krvni pritisak ali i doprinijeti zdravlju srca.

Pretjerujete s alkoholom

 Alkohol nije samo loš za vašu jetru, štetu će nanijeti i kardiovaskularnom zdravlju, srcu i krvnim žilama.

– Dok će malo alkohola opustiti krvne žile, previše će imati upravo suprotni efekt – pojašnjavaju stručnjaci s klinike „Džon Hopkins“.

Samo jedno piće može povisiti krvni pritisak, a efekt će se osjećati čak i dva sata.

Premalo se krećete 

Osobe koje više sjede nego se kreću imaju i do 50 posto veće šanse da će imati problema s visokim pritiskom od osoba koje su aktivne.

Radi se o tome da vježbanje održava krvne žile fleksibilnim, dok će od sjedilačkog načina života one postati tvrde. Američka udruga za srce savjetuje da barem 150 minuta sedmično odvojite za vježbe. 

Pretilost je problem
Pretilost je jedan od najvećih neprijatelja visokog krvnog pritiska. To je stvar fizike. Što više kilograma imate, to će više krvi kolati kroz žile a tako će i rasti krvni pritisak, pišu stručnjaci s Mayo klinike. No ne trebate izgubiti puno kilograma kako bi se razlika primijetila, posebno kada je u pitanju zdravlje. Ako imate previše kila, dovoljno je izgubiti samo nekoliko kako bi se smanjio rizik od razvoja visokog pritiska za 50 posto. 

Izbjegavati so
Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika po načelima uravnotežene prehrane, pomaže u snižavanju pritiska. Nutricionistički uravnotežen plan preporučuje odabir voća, povrća, žitarica, ribu i meso sa smanjenim udjelom dodane soli.   

Kod prehrane za osobe s povišenim pritiskom, najveći naglasak je na značajnom smanjenju soli, stoga je jelo potrebno začiniti kombinacijom začina, izbjegavajući pritom so. Osobama koji imaju problem s povišenim pritiskom ne preporučuje se dnevno unijeti više od 2000 mg do 2400 mg natrija, odnosno 5-6 grama soli.

Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji srčanih, bubrežnih i ostalih hroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih te moždanih udara. Budući da se glavnina soli dnevno unosi upravo putem hrane, vrlo je važno birati kvalitetne proizvode sa smanjenim udjelom soli, prenosi Avaz.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.