Nastavnici iz Srpske hoće iste koeficijente

Prosvetari u Srpskoj nezadovoljni tretmanom u odnosu na ostale budžetske korisnike. Sindikat će u narednih nedelju dana pregovarati sa nadležnima

PREDSEDNIK Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je potrebno što pre ujednačiti koeficijente za obračun plata zaposlenih u prosveti i kulturi sa ostalim budžetskim korisnicima.

Gnjatić je istakao da su Vlada i Savez sindikata Srpske potpisali memorandum o zajedničkim merama za naredni period u kome se navodi da će doći do ujednačavanja koeficijenata, a u tom smeru sačinjen je i akcioni plan.

Oni na tome insistiraju već deset godina, tačnije od decembra 2007. godine, a prema akcionom planu koji je sindikat nedavno potpisao sa Vladom RS, do izjednačavanja koeficijenata bi trebalo doći u januaru 2019.

– To je nepravda koju u narednom periodu treba ispraviti – rekao je Gnjatić.

PROČITAJTE JOŠ – Radnicima 17,7 miliona

On je najavio da će u narednih sedam-osam dana ovaj sindikat pregovarati o tome sa ministrom prosvete i kulture i nadležnim organima.

– Nadamo se da će ti pregovori uroditi plodom – rekao je Gnjatić.

On je najavio da će biti pregovarano i o odluci Ustavnog suda Republike Srpske o neustavnosti i nezakonitosti odredaba – uputstava o naknadi za prevoz zaposlenih u prosveti i kulturi.

– Tražimo da što pre počne njeno provođenje, kao i model da radnici budu obeštećeni i da se ove naknade isplaćuju u punom iznosu. Nadamo se da ćemo i u tim pregovorima doći do dobrih rešenja i da ubuduće niko neće raditi nezakonite stvari – ocenio je Gnjatić.

On je rekao da se sredstva za pomenuto obeštećenje, ali i rešavanje problema ujednačavanja koeficijenata, mogu obezbediti kroz rebalans budžeta Srpske, ako se to bude želelo.

– Zavisno od rezultata pregovora, organi Sindikata će doneti adekvatne mere ako se našim zahtevima ne udovolji. To mogu biti različiti oblici sindikalne borbe, ali za sada u prvi plan stavljamo pregovore – istakao je Gnjatić.

PROČITAJTE JOŠ – Dugovanje Vlade RS u 18 rata

Konferenciji za novinare u Domu sindikata prisustvovali su predsednik Odbora sindikata obrazovanja nauke i kulture regije Gradiška Goga Radić i član republičkog odbora ovog sindikata iz regije Banjaluka Dragiša Ilisić.

 

ZARADE

PREMA rečima Gnjatića, profesori u osnovnom i srednjem obrazovanju u RS sa visokom stručnom spremom imaju početne koeficijente 9,5 i 10, dok kod drugih budžetskih korisnika koeficijent za visoku stručnu spremu počinje od 11,5, ili od 12, a u pravosuđu čak i 13.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.