Mračna istina o gaziranim pićima bez šećera

Konzumiranje dijetalnog gaziranog pića jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje varijanti sa šećerom, sugeriše veliko istraživanje.

Naučnici su analizirali podatke o 1,2 miliona odraslih iz 14 studija, a neke učesnike istraživanja su pratili više od 20 godina.

Rizik od umiranja u mladosti povećavao se sa svakih dodatnih 250 ml zaslađenog napitka koji se konzumira dnevno, prenosi MSN.

Konzumiranje zaslađenih pića povezano je sa pet odsto većim rizikom od smrti od bilo kog razloga i 13 odsto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je sa četiri odsto većim rizikom od umiranja od bilo kog uzroka i sedam odsto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

– Česta konzumacija i dijetalnih pića i pića zaslađenih šećerom povezana je sa većim rizikom od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. Ove informacije mogu pružiti ideje za sprečavanje bolesti i to smanjenjem unosa ovih pića – rekao je za Journal of Public Health glavni autor studije dr Hongji Li, sa Univerziteta Džangdžiu u Kini.

Recimo, vlada Velike Britanije uvela je porez na pića sa šećerom u aprilu 2018. godine, jer žele da smanje potrošnju ovih napitaka i poboljšaju zdravlje nacije.

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.