Mladi bježe iz Doboja, vlast puno ne brine

Alarmantni podaci o odlasku mladih iz Doboja nisu mnogo zabrinuli lokalnu vlast, ali ni odbornike koji na posljednjem skupštinskom zasjedanju nisu našli vremena da se pozabave ovim problemom.

„Uglavnom se bavimo nekim ličnim pričama i ličnim interesima“, navodi Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Prema podacima pojedinih organizacija, više od 2.600 mladih i obrazovanih Dobojlija zaputilo se u zemlje Evropske unije trbuhom za kruhom, ali u Gradskoj upravi smatraju da to nije problem samo ovog grada.

„Ma, nema šta, Doboj je prop’o, a vidim da ‘cvjeta’ u čitavoj RS. U svim opštinama ‘cvjeta’… U zadnje vrijeme se priča kako u Derventi privreda raste, a veliki broj mladih iz Dervente otišao. Brčko distrikt u ekspanziji ekonomskoj, a iz Brčkog otišlo najviše iz BiH“, kaže Nebojša Marić (SDS), zamjenik gradonačelnika Doboja.

Odlazak mladih je trend ne samo u RS, i ne može se spriječiti, poručuju iz dobojskog SNSD-a, ali se može ublažiti.

„Ovdje se moraju desiti revolucionarne promjene, ovdje mora doći do kapitalnih ulaganja i ovdje zaista nema prostora za politička prepucavanja“, smatra Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a.

Ona dodaje da je Doboj u „izuzetno nezahvalnoj, bezizlaznoj situaciji“, to potvrđuje i broj ljudi koji je otišao, a ovaj grad, iako ima taj status, je došao u situaciju da „nigdje nije monotonije u RS kao u Doboju“.

Plan gradske vlasti za sprečavanje odlaska mladih je finansijska pomoć privrednicima.

„Razgovarali smo sa nekim bankama, da bi grad Doboj pokušao aranžman sa bankama. Banke bi davale kredite privrednim subjektima u proizvodnoj djelatnosti, a grad Doboj bi plaćao kamatu“, pojasnio je Nebojša Marić.

Ne odlaze mladi samo zato što nemaju posla, tvrdi Vedran Gligorić, nego da sačuvaju dostojanstvo.

„Nije u pitanju samo plata, u pitanju je dostojanstvo, da ne morate za svaku moguću stvar koju pokušavate u ovom gradu riješiti zvati nekog iz Gradske uprave, tražiti neku vezu, ‘štelu’. To do kraja obeshrabruje i omalovažava ove mlade ljude, koji su uglavnom visokoobrazovani“, smatra Gligorić.

Kao primjer za ovu tvrdnju on navodi slučaj svog kolege, pomoćnika direktora Osnovne škole „Dositej Obradović“, koji je odlučio da svoju fakultetsku diplomu „okači o klin“ i da se sa diplomom srednje škole zajedno sa porodicom zaputi u inostranstvo.

U potragu za boljim životom svojevremeno je otišao i SP-ov odbornik Milenko Tomanić, koji danas, iako je diplomirani pravnik, radi kao medicinski radnik.

U razgovoru sa mladim Dobojlijama saznajemo da mnogi bolju budućnost vide u inostranstvu, jer su, kažu, svjesni da će u Doboju teško naći posao ili će ga raditi za male plate.

Izvor: nezavisne.com   Autor: Sanja Čakarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.