Maglaj: Načelnik je održao sastanak sa ugostiteljima, a potom sa vlasnicima frizerskih salona

Sasanak sa vlasnicima frizerskih salona

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa dijelom vlasnika frizerskih salona sa područja općine Maglaj kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, kako je oni vide iz svog ugla, te kakva su im očekivanja.

„Iako postoje određena predviđanja, niko sa sigurnošću ne može znati kada će ovo stati. Općina Maglaj u skladu sa svojim mogućnostima priprema određene mjere. Naš cilj je da porazgovaramo sa svakom od branši, da saznamo kako vide ovu krizu, te kakva imaju očekivanja“, istakao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Sastanak je bio izuzetno otvoren. Mogu reći da sam zadovoljan samim time što je načelnik bio jako iskren po pitanju stvari koje nas u ovom trenutku bole. Sve Odluke koje se donose su zapravo sa vrha i to je ono što nas brine. Dolazimo do situacije gdje ljudi ne mogu izdržati finansijske gubitke, gdje ne mogu plaćati svoje obaveze, a i mi kao vlasnici smo uskraćeni. Jer i mi uplaćujemo doprinose za sebe i trebamo imati minimalnu platu, a to nam u ovom momentu niko ne može obećati“, kazao je Adel Husić, vlasnik frizerskog salona „HEAD LINE“.


Sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih objekata

Juče je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa dijelom vlasnika ugostiteljskih objekata sa područja općine Maglaj kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i kako je oni doživljavaju, šta misle da Općina Maglaj u ovoj situaciji može uraditi u okviru svojih nadležnosti, te eventualnim prijedlozima koje imaju.

„Zadnjih dana smo obilazili one koji rade i tu ćemo praksu i nastaviti, međutim s obzirom na sve pripreme koje radimo unutar Službe i ono što smo najavili i šta Općina Maglaj može da oslobodi one subjekte koji ne rade, došlo je na red da razgovaramo sa predstavnicima djelatnosti kojima je zabranjen rad. Danas sam razgovarao sa dijelom vlasnika ugostiteljskih objekata, nemoguće ih je sve pozvati na sastanak, al bilo ih je tu jedan broj da vidimo ovaj problem iz njihovog ugla, njihova očekivanja, njihove strahove. Prvi su koji su prestali s radom sa još nekoliko djelatnosti, ali vjerovatno će biti i zadnji koji će početi sa radom, s obzirom na specifičnosti i vjerovatno opet pod određenim ograničenjima. Situacija je vrlo teška, ali evo svi smo danas imali razumijevanja na sastanku. Svima nam je jasno da u ovom trenutku se ništa konkretno ne može i ne smije reći, barem oni koji drže do svojih riječi“, istakao je načelnik Mahmutagić.

„Ugostitelji su kategorija koja je možda i najviše pogođena ovom zabranom rada i možda nosi najveći broj radnika koji su vezani za ovu zabranu rada. Očekujem od države konkretnu pomoć u vidu obeštećenja, nadamo se da će ta pomoć doći pravovremeno i da nećemo morati čekati mjesecima i godinama da ostvarimo određenu vrstu refundacije zbog prinudne zabrane rada“, kazao je Benjamin Begović, vlasnik restorana „Tabasco“.

„Mi se snalaziti moramo, a očekivati nemamo šta od države, jer je cijeli svijet ugrožen. Svi su u istom problemu, vrlo je teško s moje strane da vidim nešto izvjesno ili neizvjesno. Samo je stvar kad će se to završiti“, kazao je Ernest Hodžić vlasnik restorana „RIVA“, piše maglaj.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.