Kupovina stana misaona imenica za mnoge

Da li je pravo vrijeme za rješavanje stambenog pitanja i hoće li uskoro biti? Pitanje je koje zanima mnoge koji ovo pitanje nisu riješili. Jer, trenutno, kvadrat stana raste i do 8.000 KM u glavnom gradu, no, osim cijena prodaje, precijenjen je i najam.

Obezbijediti pristojnu nekretninu, za prosječan džep odavno je misaona imenica. U Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, tradicionalno su najskuplji stanovi. Tome kumuju inflacija, a ne zaostaje ni manjak ponude.

Iako su cijene nekretnina u svijetu u blagom padu, u BiH to nije nešto čemu se možemo nadati u narednom periodu. Stručnjaci pojašnjavaju da je to zbog toga što se u glavnom bh. gradu manje i gradi.

U samom centru grada, cijene dostižu i do 8000 KM. Van njega nešto povoljnije, ali i dalje preskupo jer i za nekretninu na periferiji morate izdvojiti do 3500 KM. Zbog toga najviše brinu oni koji nisu riješili stambeno pitanje. Oni srećniji, ne razmišljaju o tome.

Proučavaju, kalkulišu, rizikuju najviše mladi, koji žele da imaju vlastiti krov nad glavom. Alen Tucaković, međutim, nakon 13 godina života u Sarajevu, uspio je u tome. No, ne bez pomoći.

“Moram reći da bi to bilo teško ostvarivo da nije bilo mojih roditelja, pogotovo u ovoj sredini i u vremenu gdje cijene nekretnina u BiH divljaju, u vremenu inflacije, vremenu koje je, zaista, nestabilno, mislim da je velika odgovornost odlučiti se na ovakav korak”, rekao je Alen Tucaković.

Ondje gdje se gradi, povoljnije su i cijene. U Istočnom Sarajevu se, stoga, i dalje može naći povoljnija, ali atraktivna nekretnina, u odnosu na komšiluk ,s druge strane entitetske linije.

“Desio se jedan pad, nekih 100-150 KM je cijena bila niža kratko vrijeme, sad se opet vratila u neku prosječnu. 2.150 do 2.500 KM novogradnja. Stara gradnja je individualna prodaja tako da je tu teško izvući neki prosjek, od 1.800 do 2.000 KM, otprilike”, rekao je Ranko Vukmanović iz Agencije za nekretnine u Istočnom Sarajevu.

U skladu s promjenom cijena, mijenjala se i struktura kupaca. Zbog povećanja kamatnih stopa manje je onih koji stanove kupuju na kredit, stoga se na kupovinu, uglavnom, odlučuju oni koji imaju gotovinu.

“Mladima nekretnine postaju sve nedostupnije. Trenutno u Mostaru ponuda u novogradnji je jako ograničena u zadnjih nekoliko godina. Ovi stanovi koji su u najavi, cijene su najavljene od 3.000 KM i više po kvadratu”, rekao je Nikola Petrić iz Agencije za nekretnine u Mostaru.

Pogled na oglase samo može da prouzrokuje glavobolju. A, osim vrtoglavih cijena prodaje, privlače pažnju i oglasi za najam. U jednom od njih za “tričavih” 350 KM živjećete u centru glavnog grada. Međutim, u svega 12 kvadrata. I to je, po svemu sudeći, samo uvod u ono što nas očekuje.

Izvor: tip.ba / n1

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.