Kreće gradnja najskuplje dionice na Koridoru, evo gdje se nalazi

Izabran je izvođač radova dionice Koridora 5C Medakovo – Ozimice, u dužini od 21,3 kilometar. Ugovor vrijedan čak 361,7 miliona eura, odnosno preko 700 miliona KM, bit će potpisan već sredinom ovog mjeseca.

Ovo je cijena bez PDV-a, a ako bi se uračunao i taj porez, vrijednost dionice premašuje 800 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je prvi put da JP Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Do sada je bila uobičajena praksa da se ugovara izgradnja dionica od 2 do 10 kilometara. Posao je dobila turskoj kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. 

Riječ je o dionici koja se prostire između Medakova na sjeveru koje se nalazi pored Tešnja, te Ozimica na jugu koje je locirano između Žepča i Maglaja. Na ovom dijelu autoput se znatno udalja od postojeće magistralne ceste.

Podsjetimo, izgradnja dionice Putnikovo Brdo – Medakovo, dakle od Medakova do entitetske linije, krenula je prije nekoliko mjeseci. 

Vrlo brzo će krenuti i izgradnja i posljednje dionice na sjevernom dijelu, Ozimice – Poprikuše, tako da Autoceste FBiH planiraju da sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završe do kraja 2025.

Detalji o dionici Medakovo – Ozimice

Inače, nakon uvođenja izvođača u posao na dionicu Medakovo – Ozimice Nakon rok izvođenja radova je 30 mjeseca. Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Dionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Izvor: biznisinfo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.