Koliko u BiH iznosi medijalna plata, podatak važniji od prosječne plate

Prosječna mjesečna neto plata u BiH za avgust 2023. iznosila je 1.280 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,4 posto, i realno je veća za 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

No, prosječnu platu u BiH ne zarađuje većina radnika te bi se izračunavanjem takozvane medijalne plate, kao što to rade zemlje u susjedstvu, odražavala stvarna primanja zaposlenih.

Entitetski zavodi nemaju statistiku od medijalnoj plati u BiH, ali neke procjene postoje.

Razlog zbog kojeg bi trebalo uvesti medijalnu platu je eliminacija utjecaja ekstremno visokih i niskih primanja jer prosječna plata može biti značajno iskrivljena ako postoje velike razlike između visokih i niskih primanja.

Prosječna plata predstavlja zbir svih plata, podijeljeno sa brojem radnika. Medija plata predstavlja iznos ispod, i iznad koga se nalazi po polovina radnika.

Medijalna plata predstavlja srednju tačku, eliminirajući tako ekstremne vrijednosti i pružajući realniju sliku o tome koliko većina stanovništva zarađuje. Medijalna plata pruža precizniju sliku standarda života.

Ekonomista Admir Čavalić kazao je da medijalna plata trenutno iznosi 850 KM. Dakle, polovina radnika prima manje od toga, a polovina više.

– Fokus ekonomske politike treba biti na povećanju medijalne plaće, koja trenutno iznosi oko 850 konvertibilnih maraka neto. Polovina radne snage prima platu ispod tog iznosa, dok druga polovina zarađuje više – kazao je za Al Jazeeru Admir Čavalić, ekonomski analitičar i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

I dok političari u regiji često govore o povećanju minimalne plaće kao odgovoru na inflaciju, stručnjaci naglašavaju važnost medijalne plaće kao ključnog pokazatelja, piše Večernji.ba.

Susjedne zemlje, kao što su Srbija i Hrvatska, službeno izračunavaju prosječnu, ali i medijalnu platu. Tako je u Hrvatskoj u julu prosječna plata iznosila 1.150 eura, a medijalna 984 eura, dok je u Srbiji prosječna iznosila 699 eura, a medijalna plata 540 eura, prenosi biznisinfo.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.