Kolike su šanse da imate više djece?

Naučnici su razvili jednačinu koja otkriva kolike su vam šanse da dobijete više djece.

Jednostavnom teorijom objasnili su najbolje godine za rađanje ako želite da imate jedno, dvoje, troje ili više djece.

Stručnjaci sa Erazmus univerzitetskog medicinskog centra u Holandiji kreirali su matematički model koji budući roditelji mogu da koriste kako bi utvrdili kada treba da pokušavaju da planiraju da dobiju bebu, a sve zavisi od toga koliko djece planirate da rodite.

Vodili se su time što je starost najveći faktor koji može uticati na ženu da zatrudni, a plodnost počinje da opada oko 30. godine, dok oko 35. ima nagli pad. Što se tiče muškaraca, kod njih su stvari malo drugačije. Plodnost muškarca opada između 40. i 45. godine.

Za jedno dijete

Da bi imale jedno dete, žene mogu da sačekaju do 41. godine da počnu da pokušavaju da dobiju bebu prirodnim putem, kaže studija. Ali ovo bi im dalo samo 50 posto šanse da zatrudne. NHS kaže da će oko 84 odsto parova zatrudniti prirodnim putem u roku od godinu dana ako imaju redovan nezaštićeni seks (svaka dva do tri dana). Ali može biti duže za starije mame. Za najbolje šanse za bebu (90 odsto), studija je preporučila 32 godine, dok je 37 godina dala 75 odsto šanse.

Za dvoje dece

Ako želite dvoje djece, možda biste želeli da počnete da razmišljate o začeću sa 27 godina. Ovo bi vam dalo 90 posto šanse. U dobi od 34 godine to pada na 75 posto, a sa 38 ide na 50 posto.

Za troje djece

Studija je rekla da ako želite troje djece, trebalo bi da počnete da pokušavate sa 23 godine. Ako to zvuči zastrašujuće, biće vam drago da znate da još uvijek postoji 75 odsto šanse da ćete imati trio ako počnete od 31. godine. Šanse padaju na 50 posto od 35. godine.

Izvor: srpskacafe.com / mondo.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.