Koje namirnice otežavaju varenje?

Svako ko ima problema sa varenjem zna koliko mogu biti frustrirajući, neprijatni i ponekad bolni, posebno ako imate sindrom iritabilnog crijeva, bolest koja pogađa gastrointestinalni trakt.

Još jedna uobičajena bolest digestivnog sistema je inflamatorna bolest crijeva. Postoje dvije vrste inflamatorne bolesti crijeva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis, a oba tipa uključuju hroničnu upalu tkiva. Na sreću, postoji mnogo toga što možete učiniti da poboljšate stanje crijeva ako patite od inflamatorne bolesti crijeva, uključujući izbjegavanje određene hrane koja može pogoršati stanje.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetima u Manitobi i Alberti i objavljeno u časopisu Gastroenterology analiziralo je rezultate testova, uključujući biopsiju debelog crijeva, koje su podvrgnute subjektima sa inflamatornom bolešću crijeva. Njihov cilj je bio da utvrde kako različite vrste vlakana mogu uticati na tijelo osobe koja boluje od inflamatorne bolesti crijeva.

Pokazalo se da ispitanici sa inflamatornom bolešću crijeva ne mogu pravilno da svare nefermentisana dijetalna beta-fruktanska vlakna i da ova vlakna pogoršavaju simptome njihove bolesti povećanjem upale.

Takvo otkriće pomaže u personalizuovanju smjernica za ishranu za pacijente i konačno odmakne od pristupa koji odgovara svima za pomoć ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva ili inflamatornom bolešću crijeva.

Ovo istraživanje pruža bolji uvid u efekat određenih vrsta vlakana na ljude sa ovim bolestima. Kada su u pitanju beta-fruktanska vlakna, ona su prisutna u mnogim zdravim namirnicama, tako da nema razloga da ih svi izbjegavaju, ali postoje veoma dobri razlozi da ih ljudi sa pomenutim bolestima probavnog sistema izbjegavaju i prate da li će to dovesti do poboljšanja njihovih simptoma.

Koja hrana sadrži ova vlakna?

Ako patite od problema sa varenjem i osjećate da ćete možda morati da eliminišete ova potencijalno problematična vlakna iz ishrane, to znači da treba izbjegavati grejpfrut, banane, urme, šljive, hranu iz porodice crnog luka, artičoke, zelje, špargle, određene žitarice i orahe.

Obzirom da se radi o velikom broju namirnica koje bi trebalo da izbacite iz ishrane, bilo bi dobro da se konsultujete sa nutricionistom koji će vam pomoći da napravite plan ishrane koji će biti uravnotežen i nakon što iz njega izbacite pomenute namirnice.

Izvor: srpskacafe.com / b92

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.