Kinezi napravili nuklearnu bateriju zbog koje nećete morati mijenjati telefon

PEKING – Kinezi su napravili nuklearnu bateriju zbog koje nikada više nećete morati da mijenjate telefon.

Nuklearna baterija radi na principu pretvaranja toplote od radioaktivnog raspada u elektičnu energiju, a njeni tvorci poručuju da višeslojna konstrukcija sprečava da dođe do njenog paljenja ili eksplozije.

Iako danas, kao i nebrojeno puta u prethodnim decenijama, mnogi preispituju njenu upotrebu. I pored toga od nje se ne odustaje, pa bi nuklearna energija uskoro mogla da se nađe u nečemu bez čega danas ne možemo našim telefonima.

Kineski startap Betavolt tvrdi da je razvio bateriju kojoj nikakvo dopunjavanje, niti održavanje nije potrebno punih 50 godina. Kompanija iz Pekinga je dospjela u naslove velikih svjetskih medija načinivši revolucionarni poduhvat time što je uspjela da “smanji atomsku energiju”.

Njima je uspjelo da kompresuju 63 nuklearna izotopa u mali modul veličine novčića. Ova baterija nove generacije je već podvrgnuta pilot testiranju, otkrili su njeni tvorci, koji kažu da je njihov plan da bateriju masovno proizvode za komercijalnu upotebu u uređajima kao što su pametni telefoni ili dronovi.

Nuklearne baterije rade na principu pretvaranja toplote od radioaktivnog raspada u elektičnu energiju. Za to se najčešće koriste izotopi poput plutonijuma-238, poznati po višedecenijskom trajanju bez ikakvog održavanja.

One, međutim, nisu super efikasne, a i korišctenje radioaktivnih materijala podiže oprez po pitanja bezbjednosti rukovanja i zaštite životne sredine.

Takođe, upotreba radioaktivnog materijala u potrošačkim proizvodima bi vjerovatno ozbiljno došla na udar značajnih regulatornih prepreka, budući da tu postoje veoma striktna pravila i kontrole. Iz Betavolta, međutim, poručuju da je baterija ekološka i da ne šteti prirodi.

Kada bi atomske baterije mogle da postanu dostupne na tržištu, pekinški startap još uvijek nije saopštio.

Bankar.me / Capital.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.