Kakve su posljedice spavanja pored telefona

U savremenom svijetu prilično je uobičajeno da ljudi koriste svoje telefone prije spavanja, pa čak i da ih drže pod jastukom tokom sna.

Ali koliko je opasno po vaše zdravlje da spavate sa mobilnim telefonom pored sebe.

Na početku ere mobilnih telefona mnogi ljekari i naučnici ukazivali su da bi zračenje koje emituju ovi uređaji moglo da doprinese razvoju raka. Međutim, dokazi koji potvrđuju ovu teoriju nikada nisu pronađeni.

Prije nego što izađu na tržište, današnji pametni telefoni prolaze opsežna testiranja kako bi dobili neophodne bezbjednosne sertifikate. U svakom slučaju, treba biti oprezan, posebno noću, smatra Anton Jastrepcev, direktor laboratorije „Ekospejs“, kompanije posvećene brizi o životnoj sredini.

„Treba napomenuti da šteta koju izazivaju telefoni još nije u potpunosti proučena. Opšte pravilo jeste da ne spavate grleći gedžet. Nemojte ga stavljati ispod jastuka ili pored kreveta“, kaže on.

Prema Jastrepcevu, većina uređaja je sertifikovana za izloženost na udaljenosti od pola metra. Na ovoj udaljenosti njihov uticaj na zdravlje je minimalan. Iz tog razloga, preporučuje se da telefon ne držite blizu glave, naglašava on.

Specijalista takođe preporučuje upotrebu bežičnih slušalica kako bi se izbjegao intenzivan dodir telefona sa glavom.

„Ako puno pričate telefonom, možete držati telefon čak i na stolu – telefon vas neće zračiti, zračiće slušalica ali to zračenje neće nanijeti nikakvu štetu organizmu“, objasnio je on.

Jastrepcev je naglasio da u nekim situacijama mobilni telefoni emituju više zračenja od normalnog. Tada je posebno važno da ih odaljimo od glave i treba biti oprezan.

„Ako je mobilna bazna stanica daleko ili je veza slaba – na primjer na selu – tada telefon troši mnogo energije za komunikaciju s baznom stanicom i emitovaće više zračenja. To se mora uzeti u obzir. U takvim slučajevima je bolje skloniti ga od glave“, savjetovao je inženjer.

Ekspert je podsjetio i da je posebno važno da osobe sa pejsmejkerom ne drže telefon previše blizu, jer bi mobilni telefon mogao da izazove elektromagnetne smetnje i utiče na rad srčanog aparata, prenosi Krstarica, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.