IZVODE SE NAJZAHTJEVNIJI RADOVI: Dobojska obilaznica na koridoru 5c biće gotova krajem 2025.

U DIJELU koridora 5c kroz Republiku Srpsku oko dobojske obilaznice trenutno se izvode najzahtjevniji radovi, a u firmi „Integral inženjering“ tvrde da se odvijaju u skladu s predviđenom dinamikom, kao i da bi ova dionica trebalo da bude završena do kraja naredne godine.

Dionica je duga 5,6 kilometara, od Rudanke do izlaza iz tunela Putnikovo brdo 2, i uključuje most preko rijeke Bosne, dug 328 metara, dva tunela sa dvije cijevi ukupne dužine oko dva kilometra i vijadukt dužine 250 metara.

U „Autoputevima RS“ pojasnili su „Nezavisnim novinama“ da je projekat finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom je potpisan sporazum vrijedan 150 miliona evra, a da je EU putem Investicionog fonda za zapadni Balkan (NJBIF) obezbijedila grant od 38,5 miliona evra.

Marko Salapura, šef gradilišta ispred „Integral inženjeringa“, koji nas je dočekao na gradilištu, kaže da se radi o izuzetno zahtjevnoj dionici, jer je gotovo kompletna usječena u okolna brda, a polovina ukupne trase je na mostovima, vijaduktima i u tunelima.

Na gradilištu je angažovano 250 ljudi, a u tunelu se radi u tri smjene, s obzirom na to da je ovo najizazovniji dio posla. Uprkos složenim geološkim uslovima, svaki dan se iskopa oko sedam metara.

– Geologija je veoma nepovoljna, čak loša, jer radimo s materijalima koji nemaju koheziju, čvrstinu, ima vode i svaki metar je bukvalno priča za sebe. Mi se trudimo da predvidimo šta nas očekuje, uradili smo istražne bušotine, više dodatnih ispitivanja, pokušavamo da predvidimo koliko možemo, ali u hodu se javljaju promjene – kaže Salapura.

Kako nam je objasnio, tuneli na ovoj dionici grade se novom austrijskom metodom koja podrazumijeva stepenasto iskopavanje, odnosno skidanje sloja po sloj. Najteži dio je prvi iskop, koji je ujedno i najveći, a podrazumijeva i učvršćivanje tunela radi sprečavanja urušavanja. Uslovi rada su teški, jer su tuneli puni vode i blata, pa se čak i građevinska mehanizacija teško kreće, dok je hodanje gotovo nemoguće.

Salapura ističe da o složenosti ove dionice najbolje govori podatak da kompletan projekt zahtjeva iskopavanje oko milion i po kubika zemlje, ugradnju oko 400.000 kubika nasipa, bušenje preko 13 kilometara šipova da bi se stabilizovale kosine i ugrađivanje oko 150.000 kubika betona.

Zbog složenosti posla, tunel je dio projekta koji će zadnji biti završen, a zadnjih 350 metara „Integral“ će kopati u FBiH, u skladu s dogovorom dva entiteta.

Salapura ističe da je dogovorena i izgradnja zajedničke naplatne stanice sa deset naplatnih mjesta, koja će se nalaziti na samom auto-putu, gđe će oba entitetska preduzeća obavljati naplatu putarine, svako za svoj dio auto-puta.

U „Autoputevima RS“, koji su investitor na ovom projektu, rekli su nam da je, zaključno s krajem marta, na glavnoj trasi završeno oko 75 odsto nasipa i 60 odsto iskopa, na mostu Kostajnica ukupno je završeno 84 odsto posla.

Ističu da je na tunelu Putnikovo brdo 2 prošlog novembra došlo do oštećenja usljed klizišta, a u „Integralu“ kažu da je sanacija u toku.

Salapura ističe da je „Integral“ stekao sve moguće vrste iskustava kada je u pitanju izgradnja auto-puteva sa svim vrstama objekata, a da su reference stekli i u izgradnji željeznice, jer su sproveli projekt u Hrvatskoj.

– Finansiranja su na projektima koje smo izvodili putem EU, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Imamo odlična iskustva i nadamo se da ćemo nastaviti sa saradnjom – kaže on.

Izvor: Novosti

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.