GORIVO 2,85 KM I OPET ĆE DA POSKUPI: Evo kako oluja u Meksičkom zalivu i potražnja u Kini utiču na cijene u BiH

CIJENA nafte na sedmičnom nivou povećana je za 7,17 odsto i na zatvaranju tržišta 1. septembra, protekli petak, barel sirovne nafte koštao je 85,55 dolara ili 79,36 evra.

Početkom protekle sedmice cijena nafte je bilježila rast uporedo s rastom cijena akcija na globalnim finansijskim tržištima. Osim toga, tržište je pratilo moguće uticaje tropske oluje Idalia na proizvodnju nafte i plina u Meksičkom zalivu. Naime, Florida se suočava s potencijalnim ograničenjem zaliha goriva jer veliki uragan usporava isporuke. China Petroleum i Chemical Corp, najveća kineska rafinerija, smatra da će potražnja za sirovim rafiniranim proizvodima rasti sporijim tempom u drugoj polovini u odnosu na prvu polovinu godine. Kompanija je saopštila da bi kineska potražnja za benzinom i dizelom mogla dostići vrhunac oko 2025. godine, kažu u Centralnoj banci BiH.

Cijena nafte je nastavila bilježiti rast i sredinom protekle sedmice, nakon što su objavljeni podaci o značajnom padu zaliha ovog energenta u SAD, zajedno sa zabrinutosti za ponudu nafte nakon uragana koji je zahvatio Meksički zaliv.

– Osim toga, na volatilnost tržišta nafte utiče i potencijalna odluka Saudijske Arabije da produži dobrovoljno smanjenje proizvodnje, kao i državni udar u Gabonu koji može da utiče na ponudu nafte. Cijena ovog energenta nastavila je bilježiti rast i krajem sedmice pod uticajem objavljivanja vijesti da je Rusija pristala na produženje smanjenja izvoza nafte kojeg je OPEC+ dogovorio, a detaljno saopštenje se očekuje u ovoj sedmici. Analitičari su povećali prognoze cijene nafte za ovu godinu i tako promijenili četvoromjesečni trend zbog očekivanja nastavka pooštravanja na strani ponude koja su rezultat smanjene proizvodnje OPEC+ članica, uprkos zabrinutosti zbog usporavanja ekonomskog oporavka Kine, kao i većeg izvoza iz Irana – dodaju u Centralnoj banci BiH.

Na otvaranju tržišta, u ponedeljak, 4. septembra, je bila jefitinija i koštala je 79,83 dolara ili 73,94 evra, prenose Novosti (Srpskainfo).

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.