Godišnji odmori pod lupom inspektora

Republička inspekcija za rad za pet mjeseci ove godine izvršila je više od 200 provjera u vezi sa ostvarivanjem prava na godišnji odmor, od čega je u oko 20 odsto slučajeva utvrđeno da poslodavci nisu donijeli pisano rješenje kojim se utvrđuje dužina i vrijeme trajanja plaćenog odsustva za svakog zaposlenog radnika pojedinačno.

U svim slučajevima inspektori su, navode u Republičkoj upravi za inspekcije poslove, naložili otklanjanje nepravilnosti te da se radnicima utvrdi pravo na godišnji odmor i donese rješenje u skladu sa zakonskim propisima.

– Pored kontrole ostvarivanja prava na godišnji odmor, inspekcija u redovnim kontrolama provjerava i ostvarivanje prava na dnevni odmor između dva uzastopna radna dana, pravo na dnevni odmor u toku radnog vremena, kao i pravo na sedmični odmor – kazali su u Inspektoratu RS.

Dodali su da se radnik ne može odreći prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti. Praznici koji su neradni dani u skladu sa zakonom, odsustvo sa rada uz naknadu plate i privremena spriječenost za rad u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, kako su naglasili, ne uračunavaju se u dane godišnjeg odmora.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.