(Foto + Video) Strategija demografske obnove do kraja godine

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske „Četiri plus“ Miladin Gotovac ocijenio je da su dosadašnje pronatalitetne mjere Vlade Republike Srpske odlične, ali smatra da bi usvajanjem zakona o majci efekti za demografsku obnovu Srpske bili mnogo veći.

Miladin Gotovac i Olivera Nedić

On je pojasnio da bi tim zakonom u Srpskoj bilo prepoznato svako dijete od dana rođenja do navršene 18. godine, a korisnik prava će biti majka i u izuzetnim slučajevima otac.

– Benefit iznosi 20 odsto prosječne plate za prethodnu godinu za nezaposlene majke, a za zaposlene 10 odsto po djetetu – naveo je Gotovac.

On je rekao da, prema nezvaničnim podacima, u Republici Srpskoj ima 6.000 višečlanih porodica, a benefite Vladine podrške porodicama sa nezaposlenim roditeljem koristi 3.991 porodica.


U nastavku možete preuzeti materijal Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske „Četiri plus“ – Pokretanja incijative za donošenje Zakona o porodici, majci i djetetu (Zakona o majci) u Republici Srpskoj


Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić izrazila je očekivanje da će do kraja godine biti predstavljena finalna verzija strategije demokratske obnove na kojoj radi radna grupa formirana pri Ministarstvu pravde Srpske.

Čabrićeva je navela da je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske dio radne grupe čiji je cilj demografska obnova, poboljšanje trenutne situacije i rješavanje problema pada nataliteta sa kojima se, poput zemalja u regionu, susreće i Republika Srpska.

– Ministarstvo pruža podršku porodicama sa četvoro i više djece, pomoć trudnicama i porodiljama, kao i roditeljima sa troje djece. Odlični učenici dobijaju besplatne udžbenike, besplatnu zdravstvenu zaštitu trudnice, porodilje i djeca. Pomoć se pruža za svako novorođeno dijete, plata za svaku nezaposlenu porodilju u Republici Srpskoj 12 mjeseci za prvo dijete i 18 mjeseci za trećerođeno dijete i blizance. To je ono što radimo godinama – rekla je Čabrićeva novinarima u Doboju, gdje prisustvuje Konferenciji o pronatalitetnim politikama u BiH.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja za 2019. godinu o demografskim kretanjima na nivou BiH koje je sprovela Sekons grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda.

Vođa tima Marija Babović rekla da rezultati istraživanja nisu povoljni, ali i da ne odstupaju od onih u zemljama regiona.

– Broj stanovnika kontinuirano opada. Sišli smo ispod stope fertiliteta koja je neophodna za reprodukciju stanovništva. Izgubili smo kontingent fertilnog stanovništva, posebno mladih žena i žena srednjih godina koje će u sledećoj generaciji biti potencijal koji će moći da rađa – rekla je Babovićeva.

Ona je navela da socio-ekonomski uslovi nisu povoljni i idu u korist negativnih trendova poput pada fertiliteta, negativnog prirodnog priraštaja, visoke emigracije, što vodi starenju stanovništva.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.