FBiH: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o PIO/MIO

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, na vanrednoj sjednici usvojio je Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Onima koji su penzionisani do kraja jula 1998. godine penzije su povećane za 10 posto, a onima koji su to pravo ostvarili u periodu od početka augusta 1998 do kraja decembra 2007. godine za 5 posto. Utvrđena je vrijednost opšteg boda u iznosu od 14 KM. Vrijednost opšteg boda usklađivat će se prema procentu porasta prosječne bruto plate u Federaciji BiH u prethodnoj godini, dok se penzije doživotno usklađuju prema članu 79.

Povećanje penzija pojedinih kategorija prema novom Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH ublažava razlike u visini penzija osoba penzionisanih u različitim periodima prema drugačijim sistemima bodovanja. Predviđeno je da se penzije usklađuju redovno, 15. aprila svake godine.Ostavljen je prostor i za vanredno usklađivanje. Vlada FBiH može posebnom odlukom povećati iznos najniže penzije jednom u godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proivoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita Budžeta FBiH, a najviše do 50 posto stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Najviše penzije neće biti povećavane sve dok najniži iznos penzije ne dostigne 1/5 iznosa najviše zakonski ostvarene.Novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH uvedeno je trezorsko poslovanje i jedinstven račun sa svim prihodima od doprinosa, što bi trebalo biti garancija za redovnu isplatu. O izmjenama Zakona o PIO/MIO sutra će se izjasniti i Dom naroda FBiH. Nepovoljne prognoze socijalne održivosti penzijskog sistema u FBiH osnovni su razlog za hitno donošenje novog Zakona o PIO/MIO, kao i nastavak realizacije Reformske agende.

Izvor: rtvtk.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.