EU stavlja Srbiju na crnu listu poreskih rajeva?

Srbija se nalazi među 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva koju razmatra Evropska unija, prenio je Blumberg, prenosi Beta.

Na preliminarnoj listi s ovonedjeljnim datumom, nalaze se i Turska, Jermenija, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panama i Tunis.

Ambasadori članica EU treba da razmotre listu uoči sastanka ministara finansija koji 5. decembra treba da odluče da li da te zemlje priključe listi „nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima“. Iako su članice EU podjeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja, i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi Blumberg.

Nekoliko država EU, među kojima je Francuska, podržava kaznene mjere kao što je isključenje iz međunarodnog finansiranja, ali odluka o tome za sada nije donjeta. Predstavnik Velike Britanije rekao je na sastanku radne grupe članica da je Turska važan partner EU, dok su stručnjaci naveli da bilo koja odluka o zaobilaženju tehničkih kriterijuma za stavljanje na crnu listu može biti donjeta jedino na političkom nivou.

Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, a očekuje se da ona bude objavljena 5. decembra.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.