DODIK želi unitarnu BiH, KOMŠIĆ i DŽAFEROVIĆ za to neće da čuju

Zadnjih dana se od predstavnika konstitutivnih naroda sve više pominju nove vizije uređenja Bosne i Hercegovine.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zagovara unitarnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će biti biran samo jedan predsjednik države, umjesto sadašnja tri člana. Dodik u potpunosti vjeruje da u tom slučaju prva Srba neće biti ugrožena.

Bošnjački član Predsjedjedništa BiH Šefik Džaferović, ne želi da čuje za sistem unitarne BiH, jer smatra da u tom slučaju Bošnjaci neće imati izbora i da će sigurno iskoristiti priliku da vodu natjeraju na bošnjački mlin. Džaferović uvjerava Dodika da jedan predsjednik BiH nije dobra ideja, da to sigurno neće biti dobro za Srbe i Hrvate, jer će Bošnjaci biti prinuđeni da se za sve pitaju i da nameću svoju volju i svoju vjeru.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da se u suštini slaže sa Džaferovićem, a Dodikov stav za njega je potpuno neprihvatljiv. Ako ipak nerazuman stav Dodika dobije široku podršku, on uvjerava da će morati podnijeti inicijativu za ukidanje entiteta. Komšić je ostavio mogućnost, ukoliko ostane sve kao do sada, da se on za naredne izbore može žrtvovati i kandidovati kao srpski član Predsjeništva, ako bi Srbi prepoznali njegov kvalitet i uručili mu bar neki orden bivše Vojske Republike Srpske.

U narednim danima, ostaje nam da vidimo da li je moguć dogovor između konstutivnih naroda…

Izvor: Satira😀/GraniceDoboja.info

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.