DODIK NA OBELEŽAVANJU AKCIJE „HALIJARD“ u Boljaniću: Spasavanje američkih vojnika – junački podvig (VIDEO)

SPASAVANJE američkih vojnika u akciji „Halijard“ predstavlja junački podvig, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, tokom obeležavanja operacije „Halijard – vazdušni most“, najveće akcije spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta u Drugom svetskom ratu.

– Drago mi je da smo odali počast našim precima – rekao je Dodik.

U selu Boljanić kod Doboja danas su položeni venci u znak sećanja na junaštvo, žrtvu u spasavanju savezničkih pilota „Halijard – vazdušni most“ pre 77 godina.

Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević u svojstvu izaslanika predsednika Srbije.

Poštu su odali predstavnici Ambasade SAD u BiH, Ambasade Velike Britanije u BiH, Fondacije „Halijard“, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, te grada Doboja.

U akciji „Halijard“, spaseno je više od 500 pilota. Samo u selu Boljanić spaseno je 60 savezničkih pilota, a akciju su izveli pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Izvor: novosti.rs / rtrs

GD

1 Comment

  • Bio sam borac vojske republike srpske od prvog do poslednjeg dana i učestvovao sam u stvaranju i odbrani rs, ali sada se kajem sto nisam otišao, ali sta je tu je, ja rs nisam ovako zamišljao i nebi mi bilo žao ni da je ukinu i da nestane ovakva kakva je i kako je vode lopovi i dezerteri, opljačkana je i raseljena i u njoj nema perspektive i narod odlazi a i treba da ode i ne zaslužuje je sta su sebi dozvolili. Svaki dan na svim medima slušamo o parsatosima, koroni, rehabilitaciji četnika i odlikovanja kojekakvih likova iz drugog svjetskog rata, nema ovde budućnosti odavde treba bježati što prije to bolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.