Doboj: Ulična akcija „Šljunak je javno dobro, legalna eksploatacija štiti ljudske živote i materijalna dobra od poplava“

U Doboju su protekle nedjelje uličnu akciju organizovali i aktivisti NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, koji okupljaju zainteresovane građane za zaštitu korita rijeke Bosne i priobalja od nelegalne eksploatacije šljunka na području Grada Doboj, te opština Vukosavlje, Modriča i Šamac.

Akcenat u razgovorima sa građanima stavili su na učestalu praksu šljunkara da se ne pridržavaju preciziranih količina iz koncesija ili administrativnih odobrenja, da minerale vade izvan određenih područja, većinom na poljoprivrednom zemljištu, da prijavljuju znatno manje količine izvađenog šljunka i time izbjegavaju plaćanje koncesione naknade i čine niz drugih nezakonitih radnji.  

„Poznato je da su katastrofalne majske poplave iz 2014. godine, koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, najizraženije na području RS bile upravo na području ove četiri lokalne zajednice i u njima je izgubljeno 14 života, dok se materijalna šteta mjeri u stotinama miliona maraka. One su, podsjećamo, u najvećoj mjeri uzrokovane neuređenom i nekontrolisanom eksploatacijom šljunka, odnosno neadekvatnim čišćenjem korita rijeke Bosne, ne samo na području ovog entiteta već i uzvodno u lokalnim zajednicama Federacije BiH“ – izjava je člana dobojske NGG Jadranke Petrović.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.