Doboj: Tržište željno CNC tehničara

DOBOJ – Da je tehničar CNC tehnologije zanimanje budućnosti, učenike devetog razreda Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ nastojao je da ubijedi Srđan Vasiljević, zaposlenik lokalnog preduzeća, koji vodom i abrazivom reže gumu, spužvu, aluminijum, čelik, staklo i pleksiglas.

„Djeluje vrlo zanimljivo s obzirom na to da je to nešto novije i drugačije od onoga što smo mi učili na tehničkom. Mislim da će se sa ovakvim prezentacijama možda zainteresovati čak i određeni broj djevojčica“, smatra Jelena Blagojević, maturantkinja osnovne škole.

„Djeluje mi zanimljivo, pa vjerujem da će se neko pronaći u ovome. Vidjeli smo CNC mašine i kako se pravi nešto pomoću njih“, rekao je Marko Dušanić te priznao da nije znao kako izgleda CNC mašina.

Srđan Vasiljević priča da je 2006. došao na praksu u preduzeće u kojem je danas operater i serviser te budućim srednjoškolcima preporučio da se školuju za ovo traženo zanimanje.

„Rad na CNC mašini uopšte nije fizički težak, u suštini najveći dio posla se uradi za računarom, tj. programiranjem te mašine. Radnik za CNC mašinom je samo opslužuje. Znači, priprema joj materijal i odredi te polazne koordinate, da li je istezanje, zadavanje parametara i onda mašina bukvalno sama radi. Radnik za CNC mašinom samo nadgleda rad u slučaju bilo kakvog problema da je tu, da je zaustavi, da iskontroliše izrezanu poziciju“, objasnio je Vasiljević.

Za ovo deficitarno zanimanje od septembra će se u Tehničkoj školi prvi put obrazovati 20 učenika, a tako je odlučeno nakon što je analiza pokazala da je tržište željno CNC tehničara.

„Tehnička škola u potpunosti je spremna za ovo novo zanimanje, imamo dovoljan broj nastavnog kadra koji je stručan i odgovoran za izvršavanje jednog takvog novog zadatka, a imamo i neophodne uslove pošto škola već posjeduje jednu CNC mašinu“, izjavio je Dragan Dostanić, v.d. direktora Tehničke škole.

On je najavio da će stručni tim te škole tokom aprila i maja posjetiti sve osnovne škole, ne samo u Doboju, nego i okolnim lokalnim zajednicama.

Iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Doboj poručuju da su resornom ministarstvu poslali prijedlog još nekoliko deficitarnih zanimanja kako bi se u sljedećoj školskoj godini za ista obrazovali svršeni osnovci.

„U Tehničkoj školi su još i zanimanja alatničar instalater, u Ugostiteljskoj školi to su poslastičar i pekar, a u Saobraćajnoj i elektro školi to su električar – elektroinstalater i auto-električar“, rekla je Sandra Tatić, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Izvor: nezavisne.com / Autor: Sanja Čakarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.