Doboj izlazi na auto put do kraja juna. Ubrzano prema Modriči

Izgradnja prve dionice Koridora 5C kroz Republiku Srpsku privodi se kraju. Uporedo se gradi i druga, najzahtjevnija dionica kroz Srpsku, tzv. dobojska obilaznica od Kostajnice do Putnikovog brda. Na ovoj dionici gradi se most preko rijeke Bosne dužine 330 metara, vijadukt dužine 290 metara i dva tunela kroz Putnikovo brdo dužine dva kilometra. Da radovi teku planiranom dinamikom, u pratnji direktora Auto-puteva uvjerio se i premijer Radovan Višković.

Do kraja juna prva dionica Koridora 5C biće puštena u saobraćaj. U toku su završni radovi, postavlja se habajući sloj asfalta, rasvjeta i naplatna rampa. Svakodnevno je na gradilištu oko 250 radnika. Slađan Antić trenutno je angažovan na izradi temelja stubova mosta preko rijeke Bosne.

– Radimo nekih 12 sati, od sedam ujutro do sedam naveče. Radimo na pripremi za nastavak betonskih stubova koji će kasnije da nose most – kaže Antić.

– U Kladarima će silaziti samo oni koji idu na sjeveru prema Modriči, ili oni koji idu lokalno za Derventu ili ta neka naselja. A ovo će biti u svakom slučaju glavni izlaz za grad Doboj – naveo je Dragutin Topić, direktor Auto-puteva Republike Srpske.

Predviđeno je da ova dionica bude završena do 2024. godine, a vrijednost je 150 miliona evra. U toku su pregovarački postupci za izgradnju treće i četvrte faze.

– Očekujemo do kraja 2022. godine da u suštini budu izabrani izvođači, potpisani ugovori i da možemo krenuti u izgradnju te dionice. Ona je bila podijeljena isto u dva lota, ali zbog čestih prigovora da radimo male lotove mi smo u dogovoru sa našim Auto-putevima prihvatili da fazu tri i četiri spojimo u jedan lot i da to bude jedan lot od 36 kilometara. Predračunska vrijednost te investicije je 240 miliona evra isto očekujemo da se radi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i sa EBRD – om – istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iako cijene građevinskog materijala rastu, predsjednik Vlade kaže da do povećanja cijene izgradnje prve i druge dionice kroz Srpsku neće doći.

– Možda ne bude dovoljno 240.000 evra za izgradnju dionice tri i četiri, možda ne bude dovoljno za izgradnju tih 36 kilometara. A ovo što se tiče faze jedan i faze dva u suštini su ugovori na tom iznosu kako su potpisani i nema klauzula da se bilo šta mijenja unutar ugovora – dodao je VIšković.

Izgradnjom auto-puta od Doboja prema Vukosavlju biće zaokruženo jezgro mreže auto-puteva u Srpskoj. U toku ljeta počeće radovi na dionici Rača – Bijeljina, koja predstavlja vezu sa Srbijom, a radiće se i na auto-putu prema Prijedoru, piše rtrs.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.