Dijelovi tijela bez kojih se može živjeti

Bilo je vremena kada su pedijatri rutinski preporučivali uklanjanje krajnika, čak i zdravoj djeci, a ta praksa više nije uobičajena.

Ali, postavlja se zanimljivo pitanje – zašto imamo dijelove tijela koji se mogu sigurno ukloniti, odnosno ako nisu potrebni, zašto ih uopšte imamo.

Jedna je teorija da su ti organi i žlijezde nekada imali važne uloge u životima evolucionih predaka, ali sada predstavljaju anatomske ostatke.

Na primjer, dugo se mislilo da je slijepo crijevo pomoglo prethodnicima u varenju hrane, ali je tokom hiljada godina postalo zastarjelo, a neki su organi krajnje korisni u određenim fazama života, ali onda postanu potrošni.

Slijepo crijevo

Ovaj organ je otprilike veličine malog prsta i nalazi se sa donje desne strane debelog crijeva. Iz nekih razloga, ovaj dio probavnog trakta ponekad postaje začepljen, inficiran ili upaljen. Iako se može smiriti nakon liječenja antibioticima, često je potrebno hitno hirurško uklanjanje – apendektomija.

Krajnici

Mreža limfnih čvorova po cijelom tijelu dio je imunološkog sistema nadzora koji pomaže u hvatanju opasnih napadača poput bakterija i virusa. Zamislite dva krajnika kao veće, specijalizovane limfne čvorove koji paze na te uljeze. Nalaze se u zadnjem dijelu grla, odmah sa strane i iza uvule, visećeg dijela tkiva iznad njih.

Sada se uklanjanje krajnika preporučuje samo osobama sa ponovljenim napadima bakterijskih infekcija grla. Nakon uklanjanja, drugo limfno tkivo, uključujući stvarne limfne čvorove, može preuzeti posao krajnika.

Adenoidi – „treći krajnik“

Smješteni u dijelu nosa gdje se nosni prolazi spajaju sa ustima i grlom, adenoidi su slični krajnicima. Takođe se mogu upaliti, inficirati i nateći. Dakle, kada se uklone krajnici, adenoidi se uopšteno uklone u isto vrijeme. Kombinovani postupak naziva se tonzilektomija i adenoidektomija. Kao kod krajnika, drugo limfno tkivo preuzima posao kada adenoidi nestanu.

Žučna kesa

Žučna kesa se nalazi odmah ispod jetre u gornjem desnom dijelu abdomena. Skladišti žuč stvorenu u jetri i otpušta je u probavni trakt kada je to potrebno za pomoć u varenju masne hrane. Potrebno je ukloniti žučnu kesu ako se upali. Postupak se zove – kolecistektomija.

Kamen u žuči

Najčešće se to događa zbog infekcije ili žučnih kamenaca, koji su stvrdnuti dijelovi žuči. U nekim slučajevima mirovanje i antibiotici mogu da kontrolišu upalu žučne kese pa se uklanjanje može odložiti ili čak izbjeći.

Materica

Ovaj reproduktivni organ ima jednu svrhu – da podržava rast fetusa do rođenja. Kada je potrebno, materica se može ukloniti zahvatom koji se zove histerektomija, bez narušavanja zdravlja.

Grudna žlijezda

Ova mala žlijezda nalazi se visoko u gornjem dijelu grudi za prsne kosti. Kod fetusa ili novorođenčeta vrlo je važna u razvoju i sazrijevanju imunološkog sistema, ali odrasli mogu dobro živjeti i bez toga.

Operacija uklanjanja timusa – timektomija – može se preporučiti ako timus postane problematičan.

Slezena

Poput adenoida i tonzila, slezena se sastoji od limfoidnog tkiva. Filtrira krv, uklanja zarazne organizme, stare krvne ćelije koje putuju krvotokom. Ali ponekad slezena postane preaktivna i počne da uklanja zdrave ćelije. Iako lijekovi mogu pomoći, može biti potrebno uklanjanje slezene – splenektomija. Ponekad trauma slezene, posebno nakon sportskih povreda i saobraćajnih nesreća, izaziva unutrašnje krvarenje, što može dovesti do splenektomije.

Uopšteno je najbolje izbjegavati nepotrebne operacije, iako, naravno, možete preživjeti i napredovati uprkos uklanjanju, recimo, slijepog crijeva, ali treba imati na umu da se razumijevanje takozvanih „rezervnih dijelova tijela“ može vremenom promijeniti.

Slijepo crijevo je dobar primjer – istraživači su otkrili da slijepo crijevo može da igra ulogu u razvoju imunološkog sistema i čuva „dobre bakterije“ za ponovno naseljavanje crijeva u slučaju buduće bolesti. A postoje dokazi da uklanjanje timusa može malo povećati rizik od bolesti, autoimunih poremećaja i smrti. Jednog dana mogu se tako otkriti i važne funkcije za druge dijelove tijela koje se sada smatraju ne toliko ključnim, piše healthharvard, prenosi 24sata.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.