CZSR Teslić: Bivši direktor i kćerka pod lupom istražioca

Bivšeg direktora Centra za socijalni rad Teslić Ratka Markočevića i njegovu kćerku zaposlenu u ovoj ustanovi korisnici centra su tužili za malverzacije prilikom smještaja starih lica. Porodice korisnika ove usluge uplaćivale su novac za smještaj u starački dom direktno u Centru za socijalni rad Teslić, a korisnici su smješteni u Dom u potpunosti na račun budžeta.

Uplaćeni novac nigdje nije prikazan, odnosno nije uplaćen na račun budžeta opštine, što je obaveza Centra. Revizorskim izvještajem ustanovljeno je takođe da je za određen broj korisnika uplaćivan smještaj i po nekoliko mjeseci nakon smrti a za jednu od korisnica uplaćivana je naknada za hraniteljstvo i godinu dana nakon smrti. Kako kažu upućeni, ne radi se o dva ili o nekoliko slučajeva, nego o masovnoj praksi zbog koje se tek očekuju tužbe korisnika i članova porodica.

Markočrvić je dužnost direktora teslićkog CZSR obavljao nevjerovatnih 25 godina, gdje je zaposlio kćerku, brata i još nekoliko članova uže porodice, bez ikakvih, pa i namještenih konkursa. Markočevićeva kćerka Tanja, koja je obuhvaćena optužnicom, radi kao referent za smještaja a priču o bivšem direktoru i njegovih četvrt vijeka upravljanja teslićkim centrom dobro znaju svi zaposleni u ovoj ustanovi.

Markočević je na mjesto direktora u prošlom sazivu (2016-2020) imenovan kao kadar i član SDS-a, a njegova kćerka je tada bila odbornik SDS u skupštini Teslića. Nakon promjene skupštinske većine u korist SNSD-a, Markočević je smijenjen a Tanja Markočević je napustila SDS i prešla prvo u nezavisne odbonike a onda i u SNSD, što je za rezultat imalo ponovno vraćanje Markočevića na čelo Centra, gdje je ostao do lokalnih izbora 2021.

Nakon izbora, ponovo je smijenjen, a na njegovo mjesto imenovana je Aleksandra Petković, zbog čega je bivši direktor podnio tužbu, ali je ista odbijena od strane Okružnog suda u Doboju, a Markočević je konačno „odvojen“ od direktorske fotelje.

Punih 25 godina „vladavine“ Markočevićeve porodice u Centru za socijalni rad, prema riječima korisnika, ali i zaposlenih u ovoj ustanovi, obilježilo je prije svega bahato korišćenje svih resursa kojima centar raspolaže u privatne odnosno porodične svrhe – od službenih automobila i goriva pa do svega ostalog.

Revizori su godinama ukazivali na propuste u radu, ali je direktor redovno ignorisao preporuke, a najviše malverzacija odnosi se na smještaj u staračke domove. Pored već pomenutih slučajeva, gdje su direktno oštećeni korisnici centra, poznato je i da se većina korisnika upućivala u starački dom „Eva“, koji je u vlasništvu Markočevićeve kume, iako prioritet treba da imaju domovi u vlasništvu države, a taj dio posla direktno je „završavala“ Tanja Markočević.

Revizorskim izvještajem utvrđen je veliki broj nepravilnosti kako za smještaj tako i za hraniteljstva, a u ogromnom broju slučajeva nije ni u jednom segmenut ispoštovana zakonska regulativa, zakon ili podzakonski akti. Budući da je čitava priča sa porodicom Markočević i Centrom „javna tajna“ u Tesliću, mnogi smatraju da je pravosuđe davno trebalo da počne da radi svoj posao, ali i da je nakon 25 godina uklanjanje Markočevića sa mjesta direktora veliki pomak koji treba pozdraviti.

Izvor: banjaluka-24.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.